odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pieczony pstrąg z masłem ziołowym, odc. 7

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczony pstrąg z masłem ziołowym w towarzystwie kolorowych warzyw. Kolorowy, aromatyczny i zdrowy obiad, a do tego niespodzianka w postaci bałkańskiego napoju warzywnego. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • pstrąg patroszony

    1 sztuka
  • masło

    4 łyżki
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    do smaku

Warzywa

  • cebula

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/4 sztuki
  • groszek zielony

    1/4 szklanki
  • pieczarki

    4 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Napój

  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia świeża

    10 liści
  • kefir

    300 mililitrów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Do dekoracji

  • Szczypiorek cienki

    1 gałązka
  • cytryna

    1/4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ziołowe:

  • Siekamy natkę pietruszki.
  • Kroimy masło i przekładamy je do miski, następnie dodajemy  dodajemy pokrojoną wcześniej zieleninę.
  • Siekamy papryczkę chili i dorzucamy ją do naczynia z masłem i pietruszką.
  • Całość doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, a następnie ugniatamy wszystkie składniki.

 

Pstrąg:

  • Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nadziewamy pstrąga, ale pamiętajmy, aby część masła odłożyć na później. 
  • Na blaszce do piekarnika kładziemy folię aluminiową, którą nacieramy olejem.
  • Rybę nacinamy pod ukosem i doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza, którą dokładnie wcieramy w naszego pstrąga.
  • Rybę układamy na blaszce i zawijamy w folię aluminiową. Pamiętajcie, aby tak zawinąć brzegi folii, aby roztopione masło czosnkowe nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego pstrąga na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ryby).

 

Warzywa:

  • Pieczarki kroimy w ćwiartki.
  • Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w grubą kostkę.
  • Groszek pozostawiamy w całości.
  • Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, które zostało nam z nadziewania ryby.
  • Następnie do tego samego garnka wrzucamy kolejno pieczarki, cebulę, paprykę i groszek.
  • Całość mieszamy i doprawimy do smaku tymiankiem.
  • Warzywa mają pozostać chrupkie, więc smażymy je krótko.

 

Napój warzywny:

  • Pomidory obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Ząbki czosnku rozgniatamy końcówką noża i siekamy go na małe kawałeczki.
  • Siekamy również liście bazylii.
  • Do blendera kielichowego wrzucamy przygotowane składniki: pomidory, czosnek, świeżą bazylię, a następnie dolewamy do całości kefir.
  • Solimy do smaku i blendujemy na gładką masę.
  • Powstały koktajl przelewamy do szklanki.

 

Sposób podania:

  • Warzywa przekładamy do półmiska, obok kładziemy rybę.
  • Całość ozdabiamy szczypiorkiem i cytryną.
Doradca Smaku
Gdy ryba ma różowe skrzela i przejrzyste oczy to znak, że na pewno jest świeża.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat