Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pieczony pstrąg z masłem ziołowym, odc. 7
Pstrąg pieczony to świetna danie obiadowe lub danie na święta, na przykład na Boże Narodzenie. To alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za karpiem lub rybami morskimi. Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec pstrąga z aromatycznym masełkiem ziołowo-czosnkowym.
Masło ziołowe:
- Siekamy natkę pietruszki.
- Kroimy masło i przekładamy je do miski, następnie dodajemy dodajemy pokrojoną wcześniej zieleninę.
- Siekamy papryczkę chili i dorzucamy ją do naczynia z masłem i pietruszką.
- Całość doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, a następnie ugniatamy wszystkie składniki.
Pstrąg:
- Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym nadziewamy pstrąga, ale pamiętajmy, aby część masła odłożyć na później.
- Na blaszce do piekarnika kładziemy folię aluminiową, którą nacieramy olejem.
- Rybę nacinamy pod ukosem i doprawiamy przyprawą do ryb i owoców morza, którą dokładnie wcieramy w naszego pstrąga.
- Rybę układamy na blaszce i zawijamy w folię aluminiową. Pamiętajcie, aby tak zawinąć brzegi folii, aby roztopione masło czosnkowe nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego pstrąga na 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ryby).
Warzywa:
- Pieczarki kroimy w ćwiartki.
- Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w grubą kostkę.
- Groszek pozostawiamy w całości.
- Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, które zostało nam z nadziewania ryby.
- Następnie do tego samego garnka wrzucamy kolejno pieczarki, cebulę, paprykę i groszek.
- Całość mieszamy i doprawimy do smaku tymiankiem.
- Warzywa mają pozostać chrupkie, więc smażymy je krótko.
Napój warzywny:
- Pomidory obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Ząbki czosnku rozgniatamy końcówką noża i siekamy go na małe kawałeczki.
- Siekamy również liście bazylii.
- Do blendera kielichowego wrzucamy przygotowane składniki: pomidory, czosnek, świeżą bazylię, a następnie dolewamy do całości kefir.
- Solimy do smaku i blendujemy na gładką masę.
- Powstały koktajl przelewamy do szklanki.
Sposób podania:
- Warzywa przekładamy do półmiska, obok kładziemy rybę.
- Całość ozdabiamy szczypiorkiem i cytryną.