Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Przepis na pyszne śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami, idealne do przyrządzenia na Święta Bożego Narodzenia. Filety śledziowe zostały połączone z cebulką, paski suszonych pomidorów, posiekane orzechy włoskie. Do tych śledzi możesz wykorzystać olej z suszonych pomidorów, z którym często nie wiem, co zrobić.
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki.
Dolać oleju z suszonych pomidorów.
Przełożyć do słoika.
Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.