Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

4.9
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażony karp w migdałach to ciekawa propozycja na wigilijną kolację. Chrupiąca i zarumieniona skórka, a wnętrze idealnie miękkie. Karp smażony to tradycyjne danie na Wigilię. Polecam!

Składniki:

karp bez głowy
1 kilogram
olej rzepakowy
8 łyżek
jajko
2 sztuki
płatki migdałowe
100 gramów
mąka pszenna
50 gramów
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
2-3 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Porada

Aby rybę łatwiej oczyścić z łusek, należy skropić ją octem i odstawić na około 10 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

Karp smażony to tradycyjne danie wigilijne. Z kolei karp w migdałach to klasyka w nowoczesnym wydaniu. Delikatne wnętrze ryby i chrupiąca skórka oraz migdały są świetnym połączeniem. 

Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i Przyprawą do ryb*.

Do miseczki wybijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały.

Panierujemy dzwonka – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.

Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

*Ilość użytych w przepisie przypraw można zmodyfikować w zależności od swoich kulinarnych upodobań. 

Wśród ryb na wigilię nie może zabraknąć karpia smażonego. Tym razem czekał na Was karp w migdałach - ciekawy, efektowny przepis na tradycyjne świąteczne danie. Macie ochotę na więcej przepisów? Chrupiący karp z piekarnika, karp duszony w śmietanie i karp moczony w mleku mogą okazać się równie dobrą alternatywą!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.12.2017 23:10
Ciekawy przepis na karpia ,wart wypróbowania.;)
bietka 01.12.2017 14:46
Pyszna rybka :)
IZABELA29 24.12.2016 20:25
Warto skosztować
Małgorzata92 21.12.2016 10:22
Cudowności :)
IZABELA29 17.12.2016 15:13
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak