Przepis i sposób przygotowania na: Smażony karp w płatkach migdałowych.*.
Karp smażony to tradycyjne danie wigilijne. To jest przepis na smażonego karpia panierowanego w płatkach z migdałów. Delikatne wnętrze ryby i chrupiąca skórka oraz migdały są świetnym połączeniem.
Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i Przyprawą do ryb*.
Do miseczki wybijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały.
Panierujemy dzwonka – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.
Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
*Ilość użytych w przepisie przypraw można zmodyfikować w zależności od swoich kulinarnych upodobań.