Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karp bez głowy
1 kilogram -
olej rzepakowy
8 łyżek -
jajko
2 sztuki -
płatki migdałowe
100 gramów -
mąka pszenna
50 gramów -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
2-3 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Smażony karp w płatkach migdałowych.*.
Karp smażony to tradycyjne danie wigilijne. To jest przepis na smażonego karpia panierowanego w płatkach z migdałów. Delikatne wnętrze ryby i chrupiąca skórka oraz migdały są świetnym połączeniem.
Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i Przyprawą do ryb*.
Do miseczki wybijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały.
Panierujemy dzwonka – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.
Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
*Ilość użytych w przepisie przypraw można zmodyfikować w zależności od swoich kulinarnych upodobań.
Wśród ryb na wigilię nie może zabraknąć karpia smażonego. Tym razem jest to przepis na smażonego karpia w płatkach migdałowych - ciekawy, efektowny przepis na tradycyjne świąteczne danie. Tu znajdziesz więcej przepisów na ryby na Wigilię.
Aby rybę łatwiej oczyścić z łusek, należy skropić ją octem i odstawić na około 10 minut.![]()
Komentarze (5)