Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smażony karp panierowany w płatkach migdałowych to ciekawa propozycja na wigilijną kolację. Chrupiąca i zarumieniona skórka, a wnętrze idealnie miękkie. Karp smażony to tradycyjne danie na Wigilię. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp bez głowy

    1 kilogram
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • jajko

    2 sztuki
  • płatki migdałowe

    100 gramów
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2-3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

Karp smażony to tradycyjne danie wigilijne. To jest przepis na smażonego karpia panierowanego w płatkach z migdałów. Delikatne wnętrze ryby i chrupiąca skórka oraz migdały są świetnym połączeniem. 

Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i Przyprawą do ryb*.

Do miseczki wybijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały.

Panierujemy dzwonka – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.

Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

*Ilość użytych w przepisie przypraw można zmodyfikować w zależności od swoich kulinarnych upodobań. 

Wśród ryb na wigilię nie może zabraknąć karpia smażonego. Tym razem jest to przepis na smażonego karpia w płatkach migdałowych - ciekawy, efektowny przepis na tradycyjne świąteczne danie. Tu znajdziesz więcej przepisów na ryby na Wigilię.

Doradca Smaku
Aby rybę łatwiej oczyścić z łusek, należy skropić ją octem i odstawić na około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Bożena Matuszczyk 11.12.2017 23:10
Ciekawy przepis na karpia ,wart wypróbowania.;)
bietka 01.12.2017 14:46
Pyszna rybka :)
IZABELA29 24.12.2016 20:25
Warto skosztować
Małgorzata92 21.12.2016 10:22
Cudowności :)
IZABELA29 17.12.2016 15:13
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat