Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karp bez głowy
1 kg -
olej rzepakowy
8 łyżek -
jaja
2 -
płatki migdałowe
100 g -
mąka pszenna
50 g -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
Sposób przygotowania
Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i przyprawą do ryb.
Do miseczki wybijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały.
Panierujemy dzwonka – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.
Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Aby rybę łatwiej oczyścić z łusek, należy skropić ją octem i odstawić na około 10 minut.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się