Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak sprawnie filetować rybę?

Jak sprawnie filetować rybę?

Ryby to jedno z bardziej kłopotliwych dań do przygotowania, zwłaszcza dla osób, które nie mieszkają w regionach nadmorskich. 

Nie warto jednak tylko z tego powodu wykluczać ich z diety! Wystarczy odrobina wprawy. Jak więc się za to zabrać?

Jeśli Wasza ryba jest już wypatroszona, a nie chcecie jej przyrządzać w całości, musicie ją wyfiletować. W pierwszej kolejności trzeba ją oczyścić z łusek. Żeby to zrobić, zacznijcie od przeciągnięcia tępą stroną noża w przeciwnym kierunku niż łuski („pod włos”), a później jego ostrą krawędzią w odwrotną stronę, razem z łuską. Ostrze powinno być ustawione prostopadle, by nie nacinało mięsa. Takie ruchy zazwyczaj trzeba powtórzyć kilka-kilkanaście razy, żeby zdjąć wszystkie łuski.

Następnie oddzielcie plastry mięsa od kręgosłupa: najpierw natnijcie rybę za skrzelami i boczną płetwą oraz od góry wzdłuż kręgosłupa, a następnie ustawiając ostrze na płasko, równolegle do ryby, odetnijcie jej boki, prowadząc nóż od głowy do ogona możliwie blisko kręgosłupa. Najlepiej użyć do tego cienkiego, odpowiednio elastycznego noża do filetowania.

To samo powtórzcie z drugiej strony. Po tych zabiegach przy kręgosłupie zostanie nieco mięsa – wszystkich resztek (łącznie z głową i ogonem) można użyć do przygotowania zupy. Filety odwróćcie skórą do dołu i wyciągnijcie ości – polecamy robić to pęsetą. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak