Karp w galarecie klarowanej

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich ten egzemplarz.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wywar:

  • woda

    1500 mililitrów
  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • pieprz ziarna

    5 sztuk

Galareta:

  • wywar rybny

    750 mililitrów
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • białka

    2 sztuki
  • liść laurowy

    2 liście
  • karp cały

    1,5 kilograma
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, pozbawionej oczu i skrzeli  ugotować wywar, z dodatkiem włoszczyzny, pod koniec posolić.

Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcję ryby i gotować na małym ogniu przynajmniej 20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku.

Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przebrane porcje karpia.
Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną, a ja lubię z sosem tatarskim.

Przypominam klarowanie galarety do ryb:
Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie.

Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów.

Teraz klarowanie wywaru:Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość przecedzić. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar.

Znam smakoszy, którzy uwielbiają galaretę bez klarowania. Nie widać ryby, ale galareta jest bardzo smaczna, ryba też!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 17.12.2015 21:29
zjadłabym :)
halina17 25.12.2013 00:03
Ładna dekoracja.
Beata999 23.12.2013 21:51
Elegancka propozycja.
Rysia 23.12.2013 17:25
Pięknie podany.
Gabi44 23.12.2013 13:21
Ładna prezentacja i na pewno smaczny.Ja lubię karpia.
patryska76 23.12.2013 08:25
Nie da się ukryć, ze wygląda przepięknie! ;-)
w mojej kuchni 23.12.2013 03:35
takie jedzenie bardzo lubię..
Marta1986 22.12.2013 23:36
pycha mniam
Ola1984 22.12.2013 22:52
Bardzo fajna propozycja podania :)
Adamorek 22.12.2013 22:50
pięknie przyrządzony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat