Karp w galarecie klarowanej.

Karp w galarecie klarowanej.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Wywar:

  • woda

    1500 ml
  • włoszczyzna

    1 szt
  • pieprz ziarna

    5 szt
  • galareta:

  • wywar rybny

    750 ml
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • białka

    2 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • karp

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich ten egzemplarz.
Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić.
Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku.
Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia.
Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim.

Przypominam klarowanie galarety do ryb:
Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie.

Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów.
Teraz klarowanie wywaru.
Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu.
Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.
Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość przecedzić. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar.

Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

17.12.2015 21:29
zjadłabym :)

halina17

25.12.2013 00:03
Ładna dekoracja.

Beata999

23.12.2013 21:51
Elegancka propozycja.

Rysia

23.12.2013 17:25
Pięknie podany.

Gabi44

23.12.2013 13:21
Ładna prezentacja i na pewno smaczny.Ja lubię karpia.

patryska76

23.12.2013 08:25
Nie da się ukryć, ze wygląda przepięknie! ;-)

w mojej kuchni

23.12.2013 03:35
takie jedzenie bardzo lubię..

Marta1986

22.12.2013 23:36
pycha mniam

Ola1984

22.12.2013 22:52
Bardzo fajna propozycja podania :)

Adamorek

22.12.2013 22:50
pięknie przyrządzony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat