Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie
Karp w galarecie to tradycyjna potrawa podawana na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Świetnie smakuje i bardzo apatycznie prezentuje się na świątecznym stole eskponując zatopione w galaretce kawałki karpia oraz świeże warzywa.
Z tego przepisu na karpia w galarecie dowiesz się:
- jak ugotować wywar z karpia i warzyw?
- jak zrobić galaretę?
- jak udekorować karpia w galarecie?
1. Oczyszczonego i umytego karpia kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, obrane warzywa kroimy w plasterki, jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji, przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek i solą.
2. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Karpia delikatnie wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia. Wywar przecedzamy, odlewamy 1 litr, wywar zagotowujemy, dodajemy namoczoną żelatynę.
3. Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny, układamy kawałki karpia, z marchewki, oliwek i natki pietruszki wykonujemy dekoracje. Układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.