Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karp w galarecie - przepis na tradycyjne polskie danie z ryb, którym delektujemy się podczas wieczerzy wigilijnej. Zobacz jak go przyrządzić!

Składniki:

Składniki

filet z karpia 1 kilogram
włoszczyzna pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatkowo

pomarańcza 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
oliwki czarne Smak 1 garść
marchewka ugotowana
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

Karp w galarecie to tradycyjna potrawa podawana na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Świetnie smakuje i bardzo apatycznie prezentuje się na świątecznym stole eskponując zatopione w galaretce kawałki karpia oraz świeże warzywa.  

Z tego przepisu na karpia w galarecie dowiesz się: 

  • jak ugotować wywar z karpia i warzyw?
  • jak zrobić galaretę? 
  • jak udekorować karpia w galarecie? 

1. Oczyszczonego i umytego karpia kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, obrane warzywa kroimy w plasterki, jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji, przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek i solą.

2. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Karpia delikatnie wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia. Wywar przecedzamy, odlewamy 1 litr, wywar zagotowujemy, dodajemy namoczoną żelatynę.

3. Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny, układamy kawałki karpia, z marchewki, oliwek i natki pietruszki wykonujemy dekoracje. Układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Karp w galarecie pięknie się prezentuje, stanowi doskonałą ozdobę stołu. Wspaniale też smakuje. 

Zobacz także inne wigilijne przepisy na karpia:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.02.2016 15:33
bardzo ładnie wyszło :)
KORAL 03.02.2016 10:26
Pięknie go zrobiłaś....
Bernadeta1 01.02.2016 17:19
rzadko robię w galarecie a bardzo lubię i narobiłaś mi smaków
w mojej kuchni 01.02.2016 14:29
moje smaki w tym daniu
mirosława4 01.02.2016 10:01
pięknie podany i smaczny
msmariusz 01.02.2016 09:55
na pewno smakowite
bietka 01.02.2016 09:46
smaczny karpik :)
Mniam 01.02.2016 08:43
Bardzo smaczny musiał być i pięknie wygląda :)
Łukasz15 31.01.2016 22:47
Bardzo dobry
misia53 31.01.2016 22:18
Uwielbiam karpia w galarecie , szkoda że tylko robię na święta . Tak pięknie go przygotowałaś!
Renata9 31.01.2016 21:34
Piękny i bardzo smaczny karp :-)
JulkaTomeczek 31.01.2016 21:32
Fajna rybka
Małgorzata92 31.01.2016 20:32
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak