Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku na Wigilię
Ryba po grecku przyrządzana na Wigilię jest podawana w wersji na ciepło, ale równie dobrze smakuje również na zimno. To tradycyjne danie (które nieodłącznie kojarzy się z Wigilią), bardzo często przyrządzane i podawane jest na polskich stołach ze względu na swój wyjątkowy smak. Sprawdźcie przepis na rybę po grecku, którą zaserwujecie w sposób inny niż dotychczas. Jedno jest pewne - zachwyci Was jej smak, bogactwo warzyw i wygląd!
1. Warzywa pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce. Na patelnię wlać olej, wrzucić warzywa, przyprawy oraz wlać bulion i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
2. Filety doprawić i panierować najpierw w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej. Panierowaną rybę smażyć na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony.
3. Podawać z warzywami, oliwą z oliwek oraz świeżą natką pietruszki.