Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku na Wigilię

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto sprawdzony przepis na tradycyjną rybę po grecku na Wigilię. Duszone warzywa i filety z dorsza z dodatkiem pomidorów, to danie, które gości na wielu wigilijnych stołach.

Składniki:

Warzywa:

marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebule 2 sztuki
por 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bulion warzywny 300 mililitrów
oregano do smaku
majeranek do smaku
ziele angielskie 5-6 ziaren
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Ryba:

filet z dorsza 400 gramów
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
mąka do panierowania
masło klarowane 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku na Wigilię

Ryba po grecku przyrządzana na Wigilię jest podawana w wersji na ciepło, ale równie dobrze smakuje również na zimno. To tradycyjne danie (które nieodłącznie kojarzy się z Wigilią), bardzo często przyrządzane i podawane jest na polskich stołach ze względu na swój wyjątkowy smak. Sprawdźcie przepis na rybę po grecku, którą zaserwujecie w sposób inny niż dotychczas. Jedno jest pewne - zachwyci Was jej smak, bogactwo warzyw i wygląd!

1. Warzywa pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce. Na patelnię wlać olej, wrzucić warzywa, przyprawy oraz wlać bulion i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

2. Filety doprawić i panierować najpierw w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej. Panierowaną rybę smażyć na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony.

3. Podawać z warzywami, oliwą z oliwek oraz świeżą natką pietruszki.

Jeśli przypadł Wam do gustu przepis na rybę po grecku - sprawdźcie inne w zakładce ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak