Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ryba po grecku na Wigilię

4.9
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto sprawdzony przepis na tradycyjną rybę po grecku na Wigilię. Duszone warzywa i filety z dorsza z dodatkiem pomidorów, to danie, które gości na wielu wigilijnych stołach.

Składniki:

Warzywa:

marchew
2 sztuki
pietruszka
2 sztuki
cebule
2 sztuki
por
2 sztuki
seler
1/2 sztuki
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
bulion warzywny
300 mililitrów
oregano
do smaku
Sklep Prymat
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
ziele angielskie
5-6 ziaren
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Ryba:

filet z dorsza
400 gramów
jaja
2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania
mąka
do panierowania
masło klarowane
150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku na Wigilię

Ryba po grecku przyrządzana na Wigilię jest podawana w wersji na ciepło, ale równie dobrze smakuje również na zimno. To tradycyjne danie (które nieodłącznie kojarzy się z Wigilią), bardzo często przyrządzane i podawane jest na polskich stołach ze względu na swój wyjątkowy smak. Sprawdźcie przepis na rybę po grecku, którą zaserwujecie w sposób inny niż dotychczas. Jedno jest pewne - zachwyci Was jej smak, bogactwo warzyw i wygląd!

1. Warzywa pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce. Na patelnię wlać olej, wrzucić warzywa, przyprawy oraz wlać bulion i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

2. Filety doprawić i panierować najpierw w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej. Panierowaną rybę smażyć na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony.

3. Podawać z warzywami, oliwą z oliwek oraz świeżą natką pietruszki.

Inne warianty ryby po grecku:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak