Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony i zapiekany w piekarniku
Karp smażony na patelni, a następnie zapiekany w piekarniku jest bardzo soczysty i delikatny, a mięso rybki wręcz rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak najlepiej przygotować go na wigilijną kolację.
1. Filet z karpia pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na każdym kawałku pokrojoną w krążki cebulę, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie zdjąć cebulę, oprószyć karpia z obu stron solą i pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
3. Usmażonego karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdy kawałek położyć odrobinę masła, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni na około 15-20 minut.