Śledzie po wiejsku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    500 gramów
  • ocet

    1/2 szklanki
  • olej

    3/4 szklanki
  • cebula

    2-3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    około 2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namoczyć w wodzie lub w mleku. W rondelku zagotować wodę z przyprawami (tak, żeby po włożeniu śledzi, woda je przykryła). Do gotującej wody dodać cebule pokrojone w półplasterki, ocet i olej. Gotować chwilę aż cebula zmięknie. Wystudzić.

Śledzie odsączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w dosyć duże kawałki i przyprawić pieprzem. W słoiku układać śledzie na przemian z cebulką i zalać zalewą. Odstawić przynajmniej na 24 godziny, aż śledzie przejdą marynatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 17.12.2016 13:09
bardzo lubię śledzie w takim wydaniu
paniusiaewa 08.11.2016 11:59
Klasyka. Chyba najlepsze na świecie.
Jagódka77 11.03.2016 13:28
lubię bardzo śledzie w takiej wersji
Damiano 22.03.2015 06:42
bardzo dobre
kanu83 06.03.2015 18:43
Super przekąska
gosiag 06.03.2015 17:43
bardzo dobre
w mojej kuchni 06.03.2015 16:49
pyszne danie podano..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat