Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karp
1,3 kilograma -
marchew
12 dag -
pietruszka
7 dag -
por (biała część)
3 dag -
cebula
10 dag -
cukier
-
jajko ugotowane na twardo
-
groszek zielony
2 łyżki -
pietruszka
kilka gałązek -
cytryna
5 plasterków -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 ziaren -
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren -
przyprawa do potraw
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Karp w galarecie z porem.*.
Kroki postępowania
Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 minut.
Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 minut. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku.
Komentarze (8)