Karp w galarecie z porem.*.

Karp w galarecie z porem.*.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Hit na wigilijnym stole - karp w galarecie w towarzystwie jaj na twardo, marchewki, pietruszki pora i zielonego groszku. Sprawdzi się na kolację wigilijną i skradnie serce niejednego gościa.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1,3 kilograma
  • marchew

    12 dag
  • pietruszka

    7 dag
  • por (biała część)

    3 dag
  • cebula

    10 dag
  • cukier

  • jajko ugotowane na twardo

  • groszek zielony

    2 łyżki
  • pietruszka

    kilka gałązek
  • cytryna

    5 plasterków
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziaren
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
  • przyprawa do potraw

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karp w galarecie z porem.*.

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp w galarecie z porem.*. foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Karp w galarecie z porem.*. foto

Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 minut.

Krok 3 - Karp w galarecie z porem.*. foto

Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 minut. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku.

Krok 4 - Karp w galarecie z porem.*. foto
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić.
Krok 5 - Karp w galarecie z porem.*. foto
Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką. Zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Podawać z chrzanem tartym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Klausia 17.12.2015 21:30
jaki ładny :)
Adamorek 16.10.2015 18:06
ale dużo składników niezła lista zakupów
jola1512 02.02.2014 20:23
uwielbiam ryby
agnieszka214 02.02.2014 08:23
slinka cieknie na taką rybkę
Edith85 05.01.2014 10:40
podane perfekcyjne
Pani Domu 21.12.2013 00:26
pięknie się prezentuje
wyattearp 20.12.2013 17:50
ale ten kucharek -myślę że można z niego zrezygnować
Sylwia26 20.12.2013 16:11
ślinka leci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat