Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po japońsku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ryba po japońsku to popularny w Polsce sposób na przygotowanie filetów rybnych. Panierowane kawałki ryby przekładane są warzywami - papryką, ogórkiem konserwowym i cebulą i pokrywane słodko-kwaśną zalewą. 

Składniki:

filety rybne 1 kilogram
jajko 1 sztuka
mąka do panierowania
papryka czerwona 2 sztuki
ogórek konserwowy 5 sztuk
cebula 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Zalewa:

woda 2 szklanki
olej 0,5 szklanki
cukier 5 dag
ocet 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 gramów
ketchup 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to przepis po który sięgamy na Boże Narodzenie, imprezę czy z okazji domowych uroczystości. Do ryby po japońsku można użyć filetów z mintaja, miruny lub dorsza. Kawałki ryby są smażone w cieście naleśnikowym i przekładane warzywami, które pokrywa się słodko-kwaśnym sosem. Potrawę można podawać na ciepło i na zimno.

Filety oprószyć solą i pieprzem. Następnie opanierować w roztrzepanym jajku i  mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety na złoty kolor.

Paprykę i ogórki pokroić w paseczki, a cebulę w półtalarki. Składniki na zalewę włożyć do garnka, pomieszać i zagotować. Dodać pokrojone warzywa i gotować jeszcze przez około 5-10 minut. W szklanym naczyniu ułożyć na przemian: zalewę, usmażoną rybę, zalewę, rybę do skończenia składników. Odstawić przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.

Ryba po japońsku to bardzo dobre danie, bo łączy w sobie smaki umami, słodki, kwaśny i pikantny. Rybę po japońsku najczęściej przyrządzamy na wigilijny stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 30.06.2015 10:06
smacznie wygląda, warto spróbować
Amellia 22.12.2014 13:56
pycha, muszę spróbować
Róża1 29.12.2013 22:48
coś pysznego dla mnie:-)
lara 25.12.2013 22:55
taka ryba jest bardzo dobra
joanna__s 24.12.2013 20:46
Ciekawy i smaczny pomysł.
Ania321 24.12.2013 20:23
wygląda pysznie, po japońsku jeszcze nie jadłam
migotka28 24.12.2013 19:55
po grecku uwielbiam po japońsku jeszcze nie robiłam
Olga_SK 24.12.2013 12:06
Uwielbiam rybę po japońsku, zwłaszcza w wykonaniu mojej mamusi :)
Monia 24.12.2013 10:42
W tym roku już nie, ale w przyszłym chętnie wypróbuję :)
Cranberry 24.12.2013 10:10
robię podobne pycha :)
Romanowka 24.12.2013 10:09
Jedna ze smaczniejszych potraw z ryby
Pyszota 24.12.2013 09:42
bardzo dobra sałatka
patryska76 24.12.2013 09:40
Moja ulubiona! ;-)
Megg 24.12.2013 09:26
wspaniała rybka
Renata9 24.12.2013 09:24
smaczne jedzonko
Edith85 24.12.2013 08:54
mniam mniam :D pyszności
Aga-25 24.12.2013 08:44
pyszna potrawa
Agnieszka-87-25 24.12.2013 08:32
mniam pyszność
babajaga1969 24.12.2013 07:48
lubię tak podaną rybę
Ola1984 24.12.2013 07:33
Ryba wygląda przepysznie :)
iwi 24.12.2013 06:07
Ciekawy pomysł
Justynka958 24.12.2013 05:36
mniaaam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak