Przepis i sposób przygotowania na: Karp panierowany z patelni
Karp panierowany to chyba najprostszy sposób na przygotowanie tej ryby. W tym przepisie karp jest panierowany w mące, jajku, bułce tartej i smażony na złoty kolor na patelni. Karpia możecie podać z cząstkami cytryny - sok z cytryny stanowi świetny kontrast dla smażonego mięsa ryby.
Karpia oprawić, umyć. oskrobać łuskę, odciąć głowę (głowę można użyć do ugotowania wywaru na barszczyk czerwony czysty).
Włożyć karpia do miski, zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin.
Karpia dobrze umyć, pokroić na dzwonka, porządnie skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać otartą skórką z cytryny i tak pozostawić na kilka godzin.
Panierować w mące (do maki dodać sól i pieprz, wymieszać), jajku i bułce smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.