Delikatne polędwiczki z dorsza

Delikatne polędwiczki z dorsza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • przyprawa do ryb

  • masło

  • cytryna

  • czosnek ząbki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
Polędwiczki z dorsza myjemy i osuszamy. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.
Krok 2 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
Na każdym kawałku układamy gruby plasterek masła.
Krok 3 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
Na górze układamy plasterek cytryny, a wokół układamy kilka plasterków czosnku.
Krok 4 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
Polędwiczki szczelnie zamykamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem najlepiej rybę schłodzić w lodówce, aby lepiej "przeszła" przyprawami.
Krok 5 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy, np. na mieszance sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

25.01.2015 20:16
Przepyszne polędwiczki :)

Adam/ZUB3R

25.01.2015 19:46
wyglądają smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat