Delikatne polędwiczki z dorsza

Delikatne polędwiczki z dorsza

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Polędwica z dorsza z piekarnika, to wyjątkowy sposób na przyrządzenie tej ryby. Masło dodaje potrawie delikatności, natomiast cytryna doskonale podkręca smak. Delikatne polędwiczki z dorsza, to super pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakują w połączeniu z mixem sałat lub frytkami. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    2 kawałki
  • cytryna

    1 sztuka
  • czosnek

    2-3 ząbki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Delikatne polędwiczki z dorsza

Kroki postępowania

Krok 1 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto

Polędwiczki z dorsza myjemy i osuszamy. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.

Krok 2 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
Na każdym kawałku układamy gruby plasterek masła.
Krok 3 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto

Na górze układamy plasterek cytryny, a obok układamy kilka plasterków czosnku.

Krok 4 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto

Polędwiczki zamykamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem najlepiej rybę schłodzić w lodówce, aby "przeszła" przyprawami.

Krok 5 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy np. na mieszance sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Futka 25.01.2015 20:16
Przepyszne polędwiczki :)
Adam/ZUB3R 25.01.2015 19:46
wyglądają smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat