Pasztet z karpia z podgrzybkami

Pasztet z karpia z podgrzybkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pasztet lekki, wilgotny z nuta lasu w postaci grzybów suszonych. Karpia można podać nie tylko smażonego na świątecznym stole, ale także w postaci pasztetu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karp dzwonka

    80 dag
  • marchewka

    1 sztuka
  • selery

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    1 garść
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko 3,2%

    200 mililitrów
  • jajko ugotowane na twardo

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • oregano świeże

    4 gałązki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Podgrzybki moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotuję godzinę w tej samej wodzie.

Marchew, seler, por obieram i myję. Przekładam do garnka dodaję, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuję aż warzywa będą al dente. Pod koniec gotowania warzyw, dodaję kawałki karpia i gotuję jeszcze 10 minut.

Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewką, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło, bułkę namaczaną w mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.

Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia Pichci

15.01.2019 08:24
Bardzo ciekawy przepis

Babeczka35

14.01.2019 13:36
Smaczna propozycja :)

Bożena Matuszczyk

14.01.2019 11:46
Ciekawy pasztet ,wart wypróbowania;)

bietka

14.01.2019 10:46
Ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat