Miruna po grecku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z miruny

    700 g
  • marchew

    4 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    kawałek
  • cebula biała

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • oregano

  • koncentrat pomidorowy

    190 g
  • gorąca woda

    1,5 szklanki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • jajka

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony).

Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy przez 20 minut. Na końcu dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat