Przepis i sposób przygotowania na: Miruna po grecku
Rybę po grecku można przyrządzić z różnych ryb. Najlepiej sprawdzą się ryby morskie o białym mięsie, czyli dorsz, mintaj lub miruna. W tym przepisie wykorzystana jest miruna, która jest panierowana w bułce i przekładana duszonymi warzywami korzeniowymi.
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy przez 20 minut. Na końcu dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków.