Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Pączki

PĄCZKI 1300x508_

Pączki! Zjadamy je cały rok, ale najwięcej pochłaniamy ich w Tłusty Czwartek. Jaki jest pączek idealny? Smażony na smalcu z jasną obwódką, mający sprężyste, uginające się ciasto i różane nadzienie. Przepisów i rodzajów pączków jest mnóstwo i każdy kraj ma swoje własne karnawałowe wypieki. Tu znajdziecie sprawdzone przepisy na pączki - smażone, pieczone z różnymi nadzieniami. A wy jakie pączki lubicie najbardziej: z lukrem czy cukrem pudrem ;) ? Zobacz sprawdzone przepisy na pączki - Tłusty Czwartek tuż, tuż!

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY

Przepisy z kategorii Pączki: 8
Sortuj:

Pączki

Pączki! Zjadamy je cały rok, ale najwięcej pochłaniamy ich w Tłusty Czwartek. Jaki jest pączek idealny? Smażony na smalcu z jasną obwódką, mający sprężyste, uginające się ciasto i różane nadzienie. Przepisów i rodzajów pączków jest mnóstwo i każdy kraj ma swoje własne karnawałowe wypieki.  

Tu znajdziesz sprawdzone przepisy na pączki - smażone, pieczone z różnymi nadzieniami. A Ty jakie pączki lubisz najbardziej: z lukrem czy cukrem pudrem?  

Zobacz sprawdzone przepisy na pączki, które można przygotować na podwieczorek, Tłusty Czwartek lub gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego.  

Sprawdzone przepisy na pączki

Przygotowanie odpowiedniego ciasta na pączki wcale nie należy do najprostszych zadań. Ważne są tu odpowiednie proporcje składników i sam moment wyrabiania ciasta. Im dłużej tym lepiej. Nie zwykle istotne jest, aby ciasto na pączki było dobrze napowietrzone. Często pytacie, co zrobić, aby ciasto miało białą obwódkę? Odpowiedź jest prosta. Odpowiednio wyrobione ciasto. Tutaj warto wykorzystać robot kuchenny z hakiem, który dokładnie wymiesza ciasto.  

Gdy już mamy dobrze wyrobione ciasto na pączki możemy przystąpić do ich pieczenia. Jest to kolejny krok, do którego należy dobrze się przygotować. Odpowiednia temperatura oleju i czas pieczenia odgrywają tutaj ogromną rolę. Najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy. Temperatura, do której włożysz surowe pączki nie powinna przekraczać 170-180 stopni. Im wyższa temperatura oleju, tym większe prawdopodobieństwo, że pączki nie usmażą się równomiernie: będą surowe wewnątrz, a na zewnątrz przypalone.  

Co zrobić, żeby pączki nie były zbyt tłuste po usmażeniu? Do wyrabianego ciasta dodaj odrobinę alkoholu. Wtedy ciasto nie będzie chłonęło tłuszczu w trakcie smażenia. 

Boisz się, żeby Twoje pączki nie były zbyt twarde i zastanawiasz się, co zrobić, aby domowe pączki były puszyste? Tutaj warto zwrócić uwagę na ilość mąki wykorzystaną w przepisie. Ciasto na pączki powinno być elastyczne i gładkie, nie zbite. Dlatego w trakcie formowania pączek, unikaj podsypywania ciasta zbyt dużą ilością mąki. Sprawi to, że pączki po upieczeniu będą twarde, a nie miękkie i puszyste w środku.  

Nie zapomnij też, wyrobione ciasto odłożyć na co najmniej 1,5h w ciepłe miejsce. Przystąp do formowania pączków dopiero wtedy, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Jest to kolejny ważny krok do tego, aby pączki wyszły smaczne.  

Pączki z serem

Przeważnie przygotowujemy pączki z marmoladą. Polecam też przygotować pączki z serem, które są delikatniejsze w smaku. Ich przygotowanie niewiele różni się od przygotowania tych tradycyjnych, wystarczy jedynie do ciasta drożdżowego dodać odpowiednią ilość sera. Najczęściej przygotowuje się je w wersji mini, co czyni je doskonałą przekąską dla najmłodszych na podwieczorek lub drugie śniadanie.  

Pączki z piekarnika

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu a naszła Cię ochota na domowe pączki wykorzystaj przepis na pączki z piekarnika. Czas ich przygotowania jest znacznie krótszy i możesz je z powodzeniem przygotować np. na podwieczorek. Najmłodsi domownicy z takiego podwieczorku z pewnością będą bardzo zadowoleni. Do środka wypieków dodaj zaraz po upieczeniu ulubioną marmoladę. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Przygotowaliście już pączki z piekarnika? 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak