Oponki serowo-drożdżowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    500 gramów
  • mąka

    1000 gramów
  • margaryna

    150 gramów
  • jaja

    4 sztuki
  • drożdże

    100 gramów
  • cukier

    200 gramów
  • mleko

    500 gramów
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w całym mleku z częścią cukru i mąki tak, aby zrobiła się konsystencja gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn dodajemy do zmielonego sera. Następnie dodajemy jaja, roztopioną i przestudzoną margarynę, pozostałą część cukru i mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gotowe pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy kółka szklanką, a później kieliszkiem robimy dziurki w środku. Tak przygotowane oponki pozostawiamy ponownie od wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna152 27.02.2013 14:19
uwielbiam takie
ewaa 22.04.2012 17:05
pyszne:)
lolajna7 09.11.2011 22:15
przepis do wypróbowania :)
Ela15 07.11.2011 08:06
coś pysznego
Anna133 04.07.2011 08:22
mój synek je uwielbia
Anna133 03.07.2011 07:24
ciasto jest zupełnie inne w smaku niz drożdżowe ;)
iwa643 03.07.2011 07:14
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat