Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowo-drożdżowe
Drożdże rozpuszczamy w całym mleku z częścią cukru i mąki tak, aby zrobiła się konsystencja gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn dodajemy do zmielonego sera. Następnie dodajemy jaja, roztopioną i przestudzoną margarynę, pozostałą część cukru i mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gotowe pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy kółka szklanką, a później kieliszkiem robimy dziurki w środku. Tak przygotowane oponki pozostawiamy ponownie od wyrośnięcia.
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.