Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany

    280 g
  • jaja

    2
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier puder

    pół szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej do smażenia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel.
Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto.
Będzie kleiste i lepkie, radzę nie dosypywać mąki,
bo pączusie nie wyjdą wtedy pulchne i puszyste.
Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto ,a drugą spychaj je do oleju. Moja rada- obydwie łyżeczki maczaj w oleju, wtedy łatwiej ci się zsunie kulka ciasta.
Pączusie rosną podczs smażenia. Właściwie nie trzeba ich odwracać, bo same się odwracają. Jeśli nie to odwracaj, by usmażyły się na złoto z każdej strony.
Usmażone, najlepiej szczypcami, wykąłdaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Ostudzone posyp cukrem pudrem. I tyle.
Są pyszne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Warto kupic od razu 4 serki, bo na jednej porcji, obawiam się...że może sie nie skończyć.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 04.07.2016 10:17
Takie właśnie lubię :)
Małgorzata Pin 27.01.2016 17:40
Czas pączków już nadchodzi.
joannaa24 27.01.2016 12:20
Fajny przepis, muszę spróbować, bo do tej pory zawsze robiłam pączki z ciasta drożdżowego, a wiadomo ile na takie się czeka ;)
Malinka 27.01.2016 09:41
Takie pączki to ja lubię i to bardzo :)
Ifa 27.01.2016 09:22
Szybkie i pyszne
Barbara13 26.01.2016 23:18
super,pyszne i szybkie
Ewa Wojtaszko 26.01.2016 22:46
robiłam kiedyś podobne,pyszne
pestka 26.01.2016 22:11
super przepis, koniecznie go muszę wypróbować
Wiktoria29 26.01.2016 20:43
bardzo fajny przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 26.01.2016 20:07
przepysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat