Serowe mini pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    500 gram (w kostce)
  • mąka pszenna

    500 gram
  • cukier

    50 gram
  • serek homogenizowany waniliowy

    200 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • spirytus

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • aromat cytrynowy

    kilka kropel
  • olej rzepakowy

    do głębokiego smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty). Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pączki oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 10.01.2015 21:23
dawno ich nie robiłam, posiadam ten sam przepis, są pyszne!
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 17:56
wspaniałe :)))))))
Wiktoria29 04.11.2014 10:02
muszą bardzo dobrze smakować
Anna20 04.11.2014 07:52
Bardzo je lubimy, pyszne :)
barbara11561 03.11.2014 22:40
pyszniutkie:)
Stenka 03.11.2014 20:59
smaczne są.
cukiereczek 03.11.2014 17:33
jakie cudne
Jadwiga/Jaga85 03.11.2014 15:57
Piękne są!
Zdzisław 03.11.2014 14:52
takie słodkości to lubie bardzo
Habibi 03.11.2014 14:48
uwielbiam pączusie serowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat