PĄCZKI – NAJLEPSZE!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier

    3 łyzki
  • cukier wanilinowy

    1 łyzka
  • jajko

    1 szt
  • masło

    50 g
  • mleko 3,2%

    250 g
  • sól

    1 szczypta
  • spirytus

    2 łyzki

DODATKOWO

  • marmolada

    200 g
  • olej

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.

Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru.

Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm.

Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C.

Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.

Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ).

Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem!

Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 22.02.2015 19:55
bardzo apetycznie wygladaja
cooked 17.01.2015 20:39
na karnawał w sam raz
Renataj 17.01.2015 20:13
Domowe pączki zawsze najlepsze:)
mirosława4 17.01.2015 19:55
wyglądają jak ze sklepu , mi takie nigdy nie wychodzą z obrączką :)
wyattearp 17.01.2015 19:17
poproszę jednego :)
IwonaDD 17.01.2015 18:46
ślinka cieknie na ich widok
IKrakowianka 17.01.2015 18:32
cudownie wyglądają
Grazyna0211 17.01.2015 18:26
rzeczywiście prezentuje się jak najlepszy pączek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat