Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI TEŚCIOWEJ
Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże. Dodać sól, cukier kryształ i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi masę wlać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną zbyt szybko rumienić się, zmniejszyć ogień na gazie ).
Gotowe wyciągnąć na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe nadziać konfiturą np. przy użyciu szczykawki lub szprycli.