PĄCZKI TEŚCIOWEJ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mąka

    1 kg.
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • drożdże świeże

    50 gram
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • masło

    1 łyżka( roztopione,ostudzone)
  • sól

    1 szczypta
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • aromat migdałowy

    kilka kropel
  • mleko

    700 ml. (ciepłe)
  • rum

    1 kieliszek

DODATKOWO

  • konfitura

    wg.gustu
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Dodać żółtka, cukier puder, masło aromat, rum. Wymieszać.
Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże. Dodać sól, cukier kryształ i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi masę wlać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną zbyt szybko rumienić się, zmniejszyć ogień na gazie ).
Gotowe wyciągnąć na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe nadziać konfiturą np. przy użyciu szczykawki lub szprycli.
paulette17
Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.02.2016 13:21
Na pewno dobre.
bryndzia93 19.02.2016 10:39
Mmmm pyszne pączusie :)
Habibi 19.02.2016 08:06
zachęcające pączusie :)
dollce 18.02.2016 21:30
pyszności;)
ice cubes 18.02.2016 21:26
Wyglądają apetycznie :)
kloruś 18.02.2016 20:03
chętnie bym skosztowała!
misia53 18.02.2016 19:51
Pięknie wyrośnięte i usmazone pączusie
IKrakowianka 18.02.2016 19:50
wyglądają super!
Madzai 18.02.2016 18:35
pyszności...:)
mirosława4 18.02.2016 18:14
ale narobiłaś smaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat