Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe pączki
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy z cukrem
5 dag masła
2 łyżki cukru
15 dag orzechów włoskich
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Dodatkowo:
1 kg smalcu
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać margarynę pokrojoną w kostkę i cały czas ucierać (masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować). Do masy z utartych jajek i margaryny dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże.
Ciasto zagniatać kilka minut, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać sporą ilością mąki i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki z których formujemy pączki i zostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Nadzienie:
Mleko zagotować z masłem i cukrem oraz ugotować na nim budyń do gorącego budyniu dodać zmielone orzechy, wymieszać i wystudzić.
Przestudzone pączki nadziać budyniem przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednia końcówką.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier i polać nim przygotowane pączki, odstawić do zastygnięcia lukru.