Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą

Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością domowej konfitury różanej, polane słodką białą czekoladą i posypane skórką pomarańczową to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej kawki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pączki:

  • mąka pszenna

    1.1 kg
  • mleko

    500 ml
  • masło 82%

    160 g
  • drożdże świeże

    100 g
  • cukier

    150 g
  • jajko

    1 szt.
  • żółtka duże

    8 szt.
  • aromat waniliowy

    9 ml
  • spirytus

    3 łyżki

Polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna

    400 g
  • masło 82%

    4 łyżki
  • śmietanka 30%

    7 łyżek

Dodatkowo:

  • marmolada z róży

    450 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto na pączki:

1. Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

1. Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

2. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat