Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością domowej konfitury różanej, polane słodką białą czekoladą i posypane skórką pomarańczową to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na Tłusty Czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej kawki.

Składniki:

Ciasto na pączki:

mąka pszenna 1,1 kilograma
mleko 500 mililitrów
masło 82% 160 gramów
drożdże świeże 100 gramów
cukier 150 gramów
jajko 1 sztuka
żółtka duże 8 sztuk
aromat waniliowy 9 mililitrów
spirytus 3 łyżki

Polewa czekoladowa:

czekolada mleczna 400 gramów
masło 82% 4 łyżki
śmietanka 30% 7 łyżek

Dodatkowo:

marmolada z róży 450 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą

Ciasto na pączki:

1. Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

1. Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

2. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak