Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na pączki:
-
mąka pszenna
1,1 kilograma -
mleko
500 mililitrów -
masło 82%
160 gramów -
drożdże świeże
100 gramów -
cukier
150 gramów -
jajko
1 sztuka -
żółtka duże
8 sztuk -
aromat waniliowy
9 mililitrów -
spirytus
3 łyżki
Polewa czekoladowa:
-
czekolada mleczna
400 gramów -
masło 82%
4 łyżki -
śmietanka 30%
7 łyżek
Dodatkowo:
-
marmolada z róży
450 gramów -
skórka pomarańczowa kandyzowana
150 gramów
Przepis i sposób przygotowania Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą
Ciasto na pączki:
1. Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.
2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
2. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.
Komentarze (0)