Pączki z masą budyniową i orzechami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Karnawał na słodko. Pączki przełożene masą budyniową, posypane cukrem pudrem i orzechami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    50 g
  • mleko

    300 ml
  • żółtka

    6 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • olej

    6 łyżeczek
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • olej do smażenia

    1 szklanka

Masa budyniowa;

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    0.5 litra
  • żółtko

    1 szt.
  • cukier

    0.5 szklanki
  • margaryna

    0.5 kostki

Do posypania góry

  • cukier puder

    200 g
  • orzechy posiekane

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Górę posypać cukrem pudrem i orzechami.

2.Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier i żółtko. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodać budyń. Zmiksuj.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat