Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z masą budyniową i orzechami

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Karnawał na słodko. Pączki przełożene masą budyniową, posypane cukrem pudrem i orzechami.

Składniki:

Ciasto na pączki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 50 g
mleko 300 ml
żółtko jajek 6 szt.
jajko 1 szt.
olej 6 łyżeczek
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
olej do smażenia 1 szklanka

Masa budyniowa do pączków:

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0.5 litra
żółtko jajek 1 szt.
cukier 0.5 szklanki
margaryna 0.5 kostki

Dodatkowo:

cukier puder 200 g
orzechy posiekane 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z masą budyniową i orzechami

Przepis na te pączki to hit wśród Użytkowników serwisu Doradca Smaku. Dokładny opis przygotowania ciasta na pączki oraz krok po kroku rozpisany sposób ugotowania masy budyniowej, którą przełożone zostaną upieczone te małe słodkie wypieki. Przeczytajcie dokładnie opis i zabierajcie się do pracy!

1. Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Górę posypać cukrem pudrem i orzechami.

2.Masa budyniowa: W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, cukier i żółtko. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodać budyń. Zmiksuj.

Wolicie klasyczne pączki - polecam przepis na pączki z marmoladą. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak