Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki nadziewane twarożkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pączki
mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 1/3 szklanka
cukier waniliowy 5 g
drożdże 40 g
mleko 3/4 szklanka
wódka 1 łyżki
roztopiona margaryna 70 g
Nadzienie:
cukier 2 łyżka
cukier puder
jogurt naturalny 1 gęsty
twaróg 220 (chudy)
smalec 4 (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki nadziewane twarożkiem

Drożdże mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru i 1/3 ciepłego mleka.

Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.

Dodajemy je do miski z przesianą mąką.

Dodajemy także wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko i mieszamy aż składniki się połączą.

Wykładamy je na blachę podsypaną mąką i wyrabiamy ciasto.

Następnie dodajemy masło i wódkę i ponownie zagniatamy.

Odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na prostokąt o grubości około 1,5 cm.

Wycinamy około 15-16 prostokątów i odstawiamy przykryte ściereczką na 20 minut.

Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną nie dopieczone w środku.

Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Twarożek mieszamy z jogurtem i cukrem.

Wypełniamy nim rękaw cukierniczy z wąską końcówką.

Wystudzone pączki nadziewamy twarożkiem i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 16.01.2013 20:38
też nigdy z twarogiem nie jadłam...
kasienka23 16.01.2013 19:17
z twarożkiem jeszcze nie jadłam
artur7 16.01.2013 16:48
super smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak