DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE

DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    110 g
  • kakao

    15 g
  • cukier

    40 g
  • soda oczyszczona

    1 łyzeczka
  • ser biały

    130 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    60 g
  • olej do smażenia

    100 ml
  • czekolada mleczna

    100 g
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę.

Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.

Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej.

Zajadamy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

21.01.2016 11:33
fajne ciastka

Aleksandra/Olcia

21.01.2016 09:30
takich jeszcze nie widziałam! wspaniałe

Malinka

20.01.2016 23:08
Wow, dla mnie bomba!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat