Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 110 g
kakao 15 g
cukier 40 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
ser biały 130 g
żółtko jajek 1 szt
śmietana 18 proc 60 g
olej do smażenia 100 ml
czekolada mleczna 100 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE

Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę.

Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.

Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej.

Zajadamy!

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.01.2016 11:33
fajne ciastka
Aleksandra/Olcia 21.01.2016 09:30
takich jeszcze nie widziałam! wspaniałe
Malinka 20.01.2016 23:08
Wow, dla mnie bomba!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak