Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 gramów -
drożdże
50 gramów -
cukier
1 łyżka -
żółtko jajek
8 sztuk -
masło
100 gramów -
cukier puder
100 gramów -
mleko
1 szklanka -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
do smaku -
spirytus
50 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
tłuszcz do smażenia
-
konfitura z płatków róży
-
skórka z pomarańczy
Przepis i sposób przygotowania Wyjątkowe okazje: Pączki z różą z lukrem i skórką pomarańczową
Z drożdży, cukru i letniego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 5 minut. Dodać żółtka, cukier z cynamonem, mąkę, spirytus i sól. Wlać stopione masło, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym z nich ułożyć konfiturę różaną, uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać do niego po kilka pączków jednocześnie i smażyć ze wszystkich stron. Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu używając papierowych ręczników.
Aby przygotować lukier należy ¾ szklanki cukru pudru utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać lekko ciepłe pączki i posypać skórką z pomarańczy.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)