Pączki ziemniaczane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kg
  • mąka

    1/2 kg
  • jajko

    2
  • cukier

    1/4 szkl
  • margaryna

    1/4
  • ocet

    1 łyżka
  • drożdże

    5 dag
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zmielić. Drożdże rozpuścić z częścią cukru i łyżką mleka. Do ziemniaków dodajemy margarynę, drożdże, cukier, jajka, mąkę i ocet. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 cm i literatką wycinamy kółka. Zostawiamy jeszcze na ok 10 min. do wyrośnięcia. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Osaczamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Pączki można też wykrawać szklanką, na środek nakładać marmoladę i zlepiać jak tradycyjne paczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 21.08.2013 19:40
Bardzo dawno nie robiłam pączków :]
Norgiusz 12.08.2013 13:10
pysznosci!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat