Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki ziemniaczane

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka 1/2 kg
jajko 2
cukier 1/4 szkl
margaryna 1/4
ocet 1 łyżka
drożdże 5 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki ziemniaczane

Ziemniaki zmielić. Drożdże rozpuścić z częścią cukru i łyżką mleka. Do ziemniaków dodajemy margarynę, drożdże, cukier, jajka, mąkę i ocet. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 cm i literatką wycinamy kółka. Zostawiamy jeszcze na ok 10 min. do wyrośnięcia. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Osaczamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Pączki można też wykrawać szklanką, na środek nakładać marmoladę i zlepiać jak tradycyjne paczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 21.08.2013 19:40
Bardzo dawno nie robiłam pączków :]
Norgiusz 12.08.2013 13:10
pysznosci!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak