Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki bez sera

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 gram
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
jaja 1 sztuka
mąka 270-300 gram
sól szczypta
proszek do pieczenia 1,25 łyżeczki
mleko 130 ml
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki bez sera

Kroki postępowania

1
1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy pocięte w kawałki masło mąkę i mleko. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

2. Dodajemy resztę składników i wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąki. Ciasto powinno być miękkie ale nie powinno się kleić do rąk.
Krok 1 - Oponki bez sera foto
2
3. Blat posypujemy mąką, wałek smarujemy także mąką aby nie przykleił się do ciasta. Ciasto rozwałkowujemy do grubości około 0,5cm. Wycinamy z nich okręgi z dziurkami.
Krok 2 - Oponki bez sera foto
3
4. Gotowe kształty wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy obustronnie na rumiano.
Krok 3 - Oponki bez sera foto
4
5. Całość odstawiamy na kratkę aby nadmiar tłuszczu spłynął. Później posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)
Krok 4 - Oponki bez sera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.03.2014 09:17
pyszne są te oponki
RenataZ-et 31.12.2013 21:08
bardzo fajny przepis :)
malaczarna23 14.02.2013 19:59
super!uwielbiam
misia53 07.02.2013 01:37
ślicznie wyglądają tylko po usmażeniu kładłabym na ręcznik papierowy, który wyciaga tłuszcz...
fotoviderek 30.01.2013 23:21
Oponki rozpływające się w ustach :) Pyszności :)
Poison1988 30.01.2013 22:46
zewnętrzne krawędzie wycinane foremką do babeczek :)
Sroczka 30.01.2013 21:20
Fajny kształt mają Twoje oponki.
gosia56 30.01.2013 20:28
super
Gracer 30.01.2013 19:44
dla mnie oponki zawsze z serem ale te wyglądają na pyszne
ewka1978 30.01.2013 19:44
bez sera jeszcze nie robiłam
Poison1988 30.01.2013 19:24
żaden problem w zrobieniu nadzienia. Ciasto praktycznie to samo tylko więcej cukru, inny kształt, dżem + szpryca :) dzisiaj dodany przeze mnie przepis :) i jest pączek z nadzieniem :)
zielonamorelka 30.01.2013 19:19
rodzince smakowało chociaż ja tam wolę pączki bo mają nadzienie heh
Ryszard4 30.01.2013 19:11
Świetne :)
meg1984 30.01.2013 19:05
idealne na nadchodzący tłusty czwartek:)
Ania28 30.01.2013 19:03
palce lizać
Monika58 30.01.2013 19:00
mam ochote na oponka bez serca :)
Joannasz3190 30.01.2013 18:56
Rewelacyjne :)
Joannasz3190 30.01.2013 18:56
Rewelacyjne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak