Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1/2 kg -
drożdże
40 g -
rum
2 łyżki -
cukier puder
3/4 szkl. -
cukier waniliowy
2 op. -
masło
120 g -
mleko
200 ml -
sól
duża szczypta -
olej
do smakżenia -
mąka pszenna
do podsypania -
cukier puder
do posypania -
woda ciepła
170 - 180 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Pączki bez jajek - lekkie i puszyste
W średnim naczyniu rozpuścić w ciepłym mleku drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki - odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy, przestudzone masło, ciepłą wodę, rum i dobrze wyrobić ciasto, aby odchodziło od ręki - w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.
Nakryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Wtedy wyłożyć na ladę posypaną mąką, i delikatnie rozwałkować na grubość maksymalnie 3cm - szklanką wycinać krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać olej w głębokiej dużej patelni, a następnie ostrożnie przekładać po 3-4 pączki, ręką lub łopatką - smażyć z obu stron na złocisty kolor - wyciągać na deskę wyścieloną kilkoma warstwami ręczników papierowych i pozostawić do osączenia i ostygnięcia.
Wystudzone pączki nadziać ogrzanym dżemem, za pomocą szprycy, a następnie posypać cukrem pudrem.
W zależności od wielkości pączków wychodzi 15-20 sztuk.
Komentarze (3)