Pączki bez jajek - lekkie i puszyste

Pączki bez jajek - lekkie i puszyste

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • drożdże

    40 g
  • rum

    2 łyżki
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • cukier waniliowy

    2 op.
  • masło

    120 g
  • mleko

    200 ml
  • sól

    duża szczypta
  • olej

    do smakżenia
  • mąka pszenna

    do podsypania
  • cukier puder

    do posypania
  • woda ciepła

    170 - 180 mililitrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki bez jajek - lekkie i puszyste

W średnim naczyniu rozpuścić w ciepłym mleku drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki - odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić.


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy, przestudzone masło, ciepłą wodę, rum i dobrze wyrobić ciasto, aby odchodziło od ręki - w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.

Nakryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Wtedy wyłożyć na ladę posypaną mąką, i delikatnie rozwałkować na grubość maksymalnie 3cm - szklanką wycinać krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzać olej w głębokiej dużej patelni, a następnie ostrożnie przekładać po 3-4 pączki, ręką lub łopatką - smażyć z obu stron na złocisty kolor - wyciągać na deskę wyścieloną kilkoma warstwami ręczników papierowych i pozostawić do osączenia i ostygnięcia.

Wystudzone pączki nadziać ogrzanym dżemem, za pomocą szprycy, a następnie posypać cukrem pudrem.

W zależności od wielkości pączków wychodzi 15-20 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Hania 16.01.2023 03:17
Składniki jest podana woda ale nie pisze czy to 170-180 g czy ml????
Doradca Smaku 16.01.2023 09:27
170-180 mililitrów ciepłej wody. Poprawiłem w przepisie :)
martako24 02.03.2019 15:38
Pączki rewelacja, urosły pięknie i nawet na drugi dzień smakują.
artur7 18.07.2013 19:53
ale pychą paczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat