Przepis i sposób przygotowania na: Pączki bez jajek - lekkie i puszyste
W średnim naczyniu rozpuścić w ciepłym mleku drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki - odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy, przestudzone masło, ciepłą wodę, rum i dobrze wyrobić ciasto, aby odchodziło od ręki - w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.
Nakryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Wtedy wyłożyć na ladę posypaną mąką, i delikatnie rozwałkować na grubość maksymalnie 3cm - szklanką wycinać krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać olej w głębokiej dużej patelni, a następnie ostrożnie przekładać po 3-4 pączki, ręką lub łopatką - smażyć z obu stron na złocisty kolor - wyciągać na deskę wyścieloną kilkoma warstwami ręczników papierowych i pozostawić do osączenia i ostygnięcia.
Wystudzone pączki nadziać ogrzanym dżemem, za pomocą szprycy, a następnie posypać cukrem pudrem.
W zależności od wielkości pączków wychodzi 15-20 sztuk.