Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki bez jajek - lekkie i puszyste

5.0
(55)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 40 g
rum 2 łyżki
cukier puder 3/4 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
masło 120 g
mleko 200 ml
sól duża szczypta
olej do smakżenia
mąka pszenna do podsypania
cukier puder do posypania
woda ciepła 170 - 180 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki bez jajek - lekkie i puszyste

W średnim naczyniu rozpuścić w ciepłym mleku drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki - odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić.


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy, przestudzone masło, ciepłą wodę, rum i dobrze wyrobić ciasto, aby odchodziło od ręki - w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.

Nakryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Wtedy wyłożyć na ladę posypaną mąką, i delikatnie rozwałkować na grubość maksymalnie 3cm - szklanką wycinać krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzać olej w głębokiej dużej patelni, a następnie ostrożnie przekładać po 3-4 pączki, ręką lub łopatką - smażyć z obu stron na złocisty kolor - wyciągać na deskę wyścieloną kilkoma warstwami ręczników papierowych i pozostawić do osączenia i ostygnięcia.

Wystudzone pączki nadziać ogrzanym dżemem, za pomocą szprycy, a następnie posypać cukrem pudrem.

W zależności od wielkości pączków wychodzi 15-20 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kornelia 07.02.2024 17:38
Czy można pominąć rum i mleko zastopic napojem owsianym?
agusiam318 06.02.2024 21:48
W przepisie jest napisane, aby napełnić pączki nadzieniem po usmażeniu. Czy można smażyć z nadzieniem? czy wtedy trzeba wydłużyć czas smażenia? Proszę o wskazówki :)
Hania 16.01.2023 03:17
Składniki jest podana woda ale nie pisze czy to 170-180 g czy ml????
Doradca Smaku 16.01.2023 09:27
170-180 mililitrów ciepłej wody. Poprawiłem w przepisie :)
martako24 02.03.2019 15:38
Pączki rewelacja, urosły pięknie i nawet na drugi dzień smakują.
artur7 18.07.2013 19:53
ale pychą paczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak