Pączki hiszpańskie z lukrem

Pączki hiszpańskie z lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    250 ml
  • masło

    130 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • jajko

    4 szt
  • sól

    szczypta
  • lukier

  • cukier puder

    150 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki hiszpańskie z lukrem

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączki hiszpańskie z lukrem foto
Wodę zagotować z masłem i solą.Zdjąć z ognia dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy.Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając.Gotową masę odłożyć do przestudzenia.Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach.
Krok 2 - Pączki hiszpańskie z lukrem foto
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm ,lekko posmarować olejem.Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach.
Krok 3 - Pączki hiszpańskie z lukrem foto
Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry.Po chwili zdjąć papier.Smażyć na złoto z dwóch stron.
Krok 4 - Pączki hiszpańskie z lukrem foto
Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - Pączki hiszpańskie z lukrem foto
Zimne polukrować. Lukier-cukier rozmieszać z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Andzia1977
Andzia1977 24.02.2015 20:34
ale pyszności
Dorian 09.04.2014 19:12
artystycznie podane
krokus 04.04.2014 08:25
moje ulubione
jolanta19 02.04.2014 16:54
uwielbiam takie pyszności
cukiereczek 01.04.2014 16:52
wyjątkowe
romanrafal
romanrafal 11.03.2014 17:37
apetyczne pączusie
Kuchenka 12.01.2014 20:53
brawo, piękne są
Monika37 15.09.2013 00:16
smaczne są :)
aniagdz 26.08.2013 20:32
ulubione!!:)
Anna133 16.08.2013 19:45
no takiego ciasta jeszcze nie piekłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat