Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe, pieczone pączki

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
mleko 0,5 - 3/4 szklanki
masło 120 gram
drożdże 6 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
puree z dyni 0,5 szklanki, gęstego
sól szczypta

wykończenie

masło 1/4-1/3 kostki
cukier 2-3 lyżki
cynamon 0,5 lyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe, pieczone pączki

Kroki postępowania

1
Połowę mleka podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie topimy masło i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Krok 1 - Dyniowe, pieczone pączki foto
2
Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.). Jeśli natomiast jest rzadkawe dodajemy mąkę. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2 - Dyniowe, pieczone pączki foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W każdym za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze.
Krok 3 - Dyniowe, pieczone pączki foto
4
Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je na około 15 minut, by podrosło. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy cynamonowym cukrem.
Krok 4 - Dyniowe, pieczone pączki foto
5
WYKOŃCZENIE:W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Dyniowe, pieczone pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JohnyJ 20.02.2020 21:49
Wyglądają fajnie, ale z pączkiem poza tym, że ciasto jest drożdżowe, to to nie ma za wiele wspólnego ;) Takie coś między pączkiem a donutem. Cały smak jest dzięki posypce, bo samo ciasto jest mało wyraziste. U mnie część jest z lukrem pomarańczowym i taka opcja o wiele bardziej mi smakuje (choć cynamon uwielbiam). Jak ktoś się nie nastawia na pączki, to te buły będą ok ;) Myślę, że byłyby bardzo fajne z jakimś serowym nadzieniem. I koniecznie większą ilością purée z dyni, bo mam wrażenie, że ta ilość je jedynie zabarwiła. Ale możliwe, że to przez zbyt intensywne smaki na wierzchu.
Ada-Gaba 19.03.2016 20:32
Wyglądają obłędnie
gusia1000 14.03.2016 21:26
Fajny wypiek.
Pani Domu 12.03.2016 20:32
piękne, wspaniałe pączki
IKrakowianka 12.03.2016 19:50
bardzo apetyczne
mirosława4 12.03.2016 15:20
apetyczne :)
dom-agi 12.03.2016 14:34
Wyglądają obłędnie!
mikrusiak 12.03.2016 14:27
fajny pomysł :) super :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.03.2016 13:57
Kolorystyka niesamowita :)
Habibi 12.03.2016 12:54
Lubię wypieki z dynią :)
Wafelek2601 12.03.2016 12:51
Bardzo fajne
gosia56 12.03.2016 10:28
super pączki
Madzai 12.03.2016 09:44
Bardzo fajny pomysł :)
Małgorzata92 12.03.2016 09:30
Ciekawy przepis :)
bertpvd 12.03.2016 08:46
Pączki jak z najlepszej cukierni :)
ice cubes 12.03.2016 07:58
Z chęcią zjadło by się coś takiego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak