Dyniowe, pieczone pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    600 gram
  • mleko

    0,5 - 3/4 szklanki
  • masło

    120 gram
  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • puree z dyni

    0,5 szklanki, gęstego
  • sól

    szczypta

wykończenie

  • masło

    1/4-1/3 kostki
  • cukier

    2-3 lyżki
  • cynamon

    0,5 lyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Połowę mleka podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie topimy masło i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
Krok 2 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.). Jeśli natomiast jest rzadkawe dodajemy mąkę. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 3 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W każdym za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze.
Krok 4 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je na około 15 minut, by podrosło. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy cynamonowym cukrem.
Krok 5 - Dyniowe, pieczone pączki foto
WYKOŃCZENIE:W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Całość odstawiamy do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 19.03.2016 20:32
Wyglądają obłędnie
gusia1000 14.03.2016 21:26
Fajny wypiek.
Pani Domu 12.03.2016 20:32
piękne, wspaniałe pączki
IKrakowianka 12.03.2016 19:50
bardzo apetyczne
mirosława4 12.03.2016 15:20
apetyczne :)
dom-agi 12.03.2016 14:34
Wyglądają obłędnie!
mikrusiak 12.03.2016 14:27
fajny pomysł :) super :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.03.2016 13:57
Kolorystyka niesamowita :)
Habibi 12.03.2016 12:54
Lubię wypieki z dynią :)
Wafelek2601 12.03.2016 12:51
Bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat