Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki portugalskie

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

woda 150 mililitrów
masło 50 gramów
mąka 175 gramów
sok z pomarańczy 2 łyżki
jajko 4 sztuki

Syrop:

sok pomarańczowy 3/4 szklanki
skórka pomarańczowa 50 gramów
cukier puder 6 łyżek

Dodatkowo:

cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki portugalskie

Przygotowanie pączków:
Wodę podgrzewamy z masłem w rondlu do momentu całkowitego rozpuszczenia masło. Kiedy masło się rozpuści wsypujemy do rondla mąkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od ścianek rondla. Do ciasta dodajemy sok pomarańczowy, zdejmujemy garnek z ognia, jeszcze mieszając. Studzimy.

Do przestudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku mieszając, aż ciasto je wchłonie. Ciasto przestajemy mieszać, kiedy straci połysk. Na rozgrzany tłuszcz małą łyżeczką (można sobie pomóc drugą łyżką, ponieważ ciasto się klei) nakładamy niewielką porcję ciasta (smażąc się - urośnie). Ciasto nie musi mieć formy kulki.

Przygotowanie syropu:
Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier i podgrzewamy aż stanie się klarowny i zacznie lekko gęstnieć. W tym momencie dodajemy skórkę z pomarańczy.

Pączki podajemy z syropem lub oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.02.2015 22:20
Takich jeszcze nie robiłam.
Grazyna0211 10.02.2015 12:19
bardzo fajne pączusie
Habibi 10.02.2015 11:51
ja do ciasta dodaję jeszcze tartą lub kandyzowaną skórkę pomarańczową
aisoglam 09.02.2015 23:21
Wspaniale się prezentują!
IlonaAlbertos 09.02.2015 21:19
Myślę, że mogą być smaczne.
Megg 09.02.2015 21:06
wspaniałe pączusie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak