Przepis i sposób przygotowania na: Pączki portugalskie
Przygotowanie pączków:
Wodę podgrzewamy z masłem w rondlu do momentu całkowitego rozpuszczenia masło. Kiedy masło się rozpuści wsypujemy do rondla mąkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od ścianek rondla. Do ciasta dodajemy sok pomarańczowy, zdejmujemy garnek z ognia, jeszcze mieszając. Studzimy.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku mieszając, aż ciasto je wchłonie. Ciasto przestajemy mieszać, kiedy straci połysk. Na rozgrzany tłuszcz małą łyżeczką (można sobie pomóc drugą łyżką, ponieważ ciasto się klei) nakładamy niewielką porcję ciasta (smażąc się - urośnie). Ciasto nie musi mieć formy kulki.
Przygotowanie syropu:
Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier i podgrzewamy aż stanie się klarowny i zacznie lekko gęstnieć. W tym momencie dodajemy skórkę z pomarańczy.
Pączki podajemy z syropem lub oprószone cukrem pudrem.