Pączki portugalskie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • woda

    150 mililitrów
  • masło

    50 gramów
  • mąka

    175 gramów
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • jajko

    4 sztuki

Syrop:

  • sok pomarańczowy

    3/4 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    50 gramów
  • cukier puder

    6 łyżek

Dodatkowo:

  • cukier puder

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie pączków:
Wodę podgrzewamy z masłem w rondlu do momentu całkowitego rozpuszczenia masło. Kiedy masło się rozpuści wsypujemy do rondla mąkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od ścianek rondla. Do ciasta dodajemy sok pomarańczowy, zdejmujemy garnek z ognia, jeszcze mieszając. Studzimy.

Do przestudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku mieszając, aż ciasto je wchłonie. Ciasto przestajemy mieszać, kiedy straci połysk. Na rozgrzany tłuszcz małą łyżeczką (można sobie pomóc drugą łyżką, ponieważ ciasto się klei) nakładamy niewielką porcję ciasta (smażąc się - urośnie). Ciasto nie musi mieć formy kulki.

Przygotowanie syropu:
Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier i podgrzewamy aż stanie się klarowny i zacznie lekko gęstnieć. W tym momencie dodajemy skórkę z pomarańczy.

Pączki podajemy z syropem lub oprószone cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 10.02.2015 22:20
Takich jeszcze nie robiłam.
Grazyna0211 10.02.2015 12:19
bardzo fajne pączusie
Habibi 10.02.2015 11:51
ja do ciasta dodaję jeszcze tartą lub kandyzowaną skórkę pomarańczową
aisoglam 09.02.2015 23:21
Wspaniale się prezentują!
IlonaAlbertos 09.02.2015 21:19
Myślę, że mogą być smaczne.
Megg 09.02.2015 21:06
wspaniałe pączusie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat