Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z piekarnika
Pączki pieczone z piekarnika:
- szybsze do przygotowania niż te tradycyjnie smażone w oleju,
- dodaj do środka swoją ulubioną marmoladę,
- oprósz dużą ilością cukru pudru lub polej lukrem
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. przykryte ścierką.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i roztopione masło, mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką dopóki będzie gładkie i będzie się odklejało od miski i ręki. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 1cm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę dowolnego dżemu, lepimy brzegi jak pierogi i łączymy ciasto razem. Odkładamy łączeniem do dołu do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.
Wierzch pączków smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Oprószamy cukrem pudrem.