Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z piekarnika

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pączki z piekarnika - znacznie łatwiejsza wersja tradycyjnych pączków. Zobacz jak je zrobić!

Składniki:

mleko 100 ml
drożdże świeże 50 g
mąka tortowa 375 g
masło 170 g
cukier 40 g
jajko 3 sztuki
sól 0,75 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z piekarnika

Pączki pieczone z piekarnika:

- szybsze do przygotowania niż te tradycyjnie smażone w oleju, 

- dodaj do środka swoją ulubioną marmoladę,

- oprósz dużą ilością cukru pudru lub polej lukrem

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. przykryte ścierką.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i roztopione masło, mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką dopóki będzie gładkie i będzie się odklejało od miski i ręki. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 1cm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę dowolnego dżemu, lepimy brzegi jak pierogi i łączymy ciasto razem. Odkładamy łączeniem do dołu do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.
Wierzch pączków smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Oprószamy cukrem pudrem.

Domowy lukier przepis, które polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.02.2016 19:07
apetyczne i jakby mniej kaloryczne od smażonych w tłuszczu
justynkag 04.02.2016 17:39
Pachną jak pączki a smakują, jak pyszne miękkie bułeczki. Mój mąż zdecydowanie woli tą wersję od tradycyjnych
Benita 04.02.2016 14:40
Nigdy nie robiłam takich pączków.
jagoda5913 04.02.2016 12:15
pomysł dobry do wypróbowania
Habibi 04.02.2016 11:06
każdemu te pączki pieczone wychodzą inaczej ;)
agnieszka214 04.02.2016 10:49
Ciekawa jestem smaku paczkow z piekarnika
MałaMi89 04.02.2016 10:39
Ja też nie - jeszcze ;) ale i smażone robiłam tylko 1 raz i to nie wyszło :P
gosia56 04.02.2016 10:28
też ostatnio piekłam pączki w piekarniku były pyszne
Małgorzata92 04.02.2016 10:02
Pierwszy raz takie widzę, ale pomysłowo :)
Wiesława1 04.02.2016 09:55
ciekawy pomysł
bertpvd 04.02.2016 09:34
pyszne pączusie :)
Renataj 03.02.2016 23:11
Przyznaję, że w piekarniku jeszcze pączków nie piekłam. Warto wypróbować bo taka wersja jest zdecydowanie prostsza w wykonaniu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak