Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone marchewkowe pączki
Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki przeciskamy przez praskę na puree lub mielimy w maszynce do mięsa.
Przygotowanie ciasta na pączki:
25 g masła rozpuszczamy i odstawiamy żeby przestygło. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i również odstawiamy. W misce mieszamy puree z marchewki, jajko, żółtko, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Wlewamy mleko z drożdżami i ciągle ucierając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy po posmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni (ok. 1 ½ cm grubości) i za pomocą kieliszka wycinamy okrągłe pączki, które układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy 20 g masła. ½ szklanki cukru mieszamy z łyżeczką imbiru. Upieczone pączki smarujemy delikatnie masłem i wsadzamy do cukru wymieszanego z imbirem.
Smacznego!