Pieczone marchewkowe pączki

Pieczone marchewkowe pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczone marchewkowe pączki

  • mąka pszenna typ 500

    260 g
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • masło

    25 g
  • mleko ciepłe

    60 ml
  • cukier

    110 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa

    2-3 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • marchewka

    150 g

Dodatkowo

  • cukier

    1/2 szklanki
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • masło

    20 g
  • olej

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie puree z marchewki:
Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki przeciskamy przez praskę na puree lub mielimy w maszynce do mięsa.

Przygotowanie ciasta na pączki:
25 g masła rozpuszczamy i odstawiamy żeby przestygło. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i również odstawiamy. W misce mieszamy puree z marchewki, jajko, żółtko, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Wlewamy mleko z drożdżami i ciągle ucierając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy po posmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni (ok. 1 ½ cm grubości) i za pomocą kieliszka wycinamy okrągłe pączki, które układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy 20 g masła. ½ szklanki cukru mieszamy z łyżeczką imbiru. Upieczone pączki smarujemy delikatnie masłem i wsadzamy do cukru wymieszanego z imbirem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aniagdz

31.07.2015 08:39
idealna propozycja zamiast standardowego ciasta

Mancia w kuchni

20.04.2015 11:54
ale fajne pączusie!

dollce

18.04.2015 20:27
Super pomysł

Kolorowa

18.04.2015 18:10
Koniecznie muszę takie zrobić

Zdzisław

17.04.2015 21:28
takie słodkości bardzo lubię

inka2012

17.04.2015 15:48
jeszcze takich pączków nie jadłam, smakowicie wyglądają :)

jagoda5913

17.04.2015 13:44
Dobry pomysł

Stenka

17.04.2015 12:40
ciekawy przepis

Mniam

17.04.2015 11:52
Marchewkowych pączków nie jadłam, ale bardzo mi się podobają. Jeszcze ten dobór przypraw, jak najbardziej w moim guście :)

monika141

17.04.2015 10:57
pyszne pączusie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat