Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z truskawkami, mascarpone i śmietanką

5.0
(97)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu deser dwuwarstwowy. Deser z truskawkami, mascarpone i śmietanką kremówką. Jedną część tworzy puszysta i kremowa masa z serka mascarpone oraz śmietanki, a drugą świeże truskawki w galaretce. Deser jest w całości bezglutenowy oraz przygotowany bez dodatku cukru.

Składniki:

WARSTWA KREMOWA:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 mililitrów
erytrytol 4.5 łyżki

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

truskawki świeże 450 gramów
galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie
woda 450 mililitrów
erytrytol 3 łyżki

DEKORACJA:

truskawki świeże 3 sztuki
listki mięty 1 gałązka

Porada

Osoby nie będące na diecie bezcukrowej mogą przygotować deser ze zwykłej galaretki, a erytrytol zamienić na cukier.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z truskawkami, mascarpone i śmietanką

Apetyczny i bardzo smaczny dwuwarstwowy deser ze świeżych truskawek w galaretce oraz kremowej masy z mascarpone i kremówki. Zamiast cukru użyj erytrytolu. To świetny przepis na niskokaloryczny deser ze świeżych truskawek.

KROK 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy erytrytol*, dokładanie mieszamy i studzimy. Umyte i osuszone truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do szklanek. Truskawki zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy je do lodówki do stężenia. Jeśli chcemy uzyskać efekt jak na zdjęciu, to ustawiamy szklanki pod lekkim kątem w lodówce.

* Jako słodzidła możemy użyć także stewii lub słodzika. Ilość zależy od naszych upodobań smakowych, dlatego próbujmy czy galaretka jest dla nas wystarczająco słodka.

KROK 2. Erytrytol mielimy w młynku do kawy na cukier puder. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach.

KROK 3. Puszystą masę układamy na stężałej galaretce truskawkowej, a wierzch dekorujemy kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak