Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką – sezonowe słodkie co nieco. To przepis na biszkopt z 4 jajek, na który ułożone są świeże truskawki, które następnie zalewamy galaretką truskawkową. Ciasto z truskawkami i galaretką to smak dzieciństwa, który łączy w sobie maślany kruchy spód z owocowym twistem na wierzchu.
- przepis na biszkopt nawet dla początkujących,
- użyj sezonowych, dowolnych owoców, polecam truskawki i maliny,
- przygotuj 4-5 h przed planowanym podaniem.
Kroki postępowania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając naprzemiennie dodawać raz żółtka, raz cukier. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlać olej, oraz stopniowo wsypywać przesianą mąkę.
Na końcu do masy dodać proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu zdjąć papier.

Truskawki obrać z szypułek i wypłukać. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawić do ostudzenia. Połówki truskawek układać równomiernie na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką.
