Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami

Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1,5 szklanki
  • olej

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    0,75 łyżeczki
  • ocet

    3/4 łyżki
  • galaretki truskawkowe

    2 opakowania
  • truskawki świeże

    50-60 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami foto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając naprzemiennie dodawać raz żółtka, raz cukier. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlać olej, oraz stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Na końcu do masy dodać proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wymieszać i wylać na brytfannę wyłożona papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu zdjąć papier.
Krok 2 - Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami foto
Truskawki obrać z szypułek i wypłukać. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Połówki truskawek układać równomiernie na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką.
Krok 3 - Szybkie ciasto z galaretką i truskawkami foto
Włożyć do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

IlonaAlbertos 04.03.2014 20:51
Wygląda wspaniale.
Łukasz15 09.12.2013 09:12
Rozpływa się w ustach
alaaa 26.09.2013 20:45
szybko ale smacznie
IwonaKa 06.08.2013 11:18
pyszności,bardzo lubię ciasta z truskawkami
Beata23 27.07.2013 09:39
jeno z moich ulubionych
pajbek 18.07.2013 10:29
Super ciasto, proste i pyszne :-)
EmciaPichci 17.07.2013 09:30
jestem fanką tego ciasta :)
Alex_M 28.05.2013 11:33
pyszne ciasto :)
IKrakowianka 23.05.2013 19:20
super ciasto
Dorota59 18.05.2013 20:49
smaczniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat