Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami dodatkowo wykończone pyszną kruszonką to pomysł na deser dla całej rodziny. Nie wymaga wielu składników, a smakuje pysznie! Oczywiście do ciasta drożdżowego możecie dodać dowolne owoce. Pamiętajcie również, by przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wyjąć z lodówki wszystkie składniki - muszą mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo zalewając drożdże mlekiem, nie może być ono gorące tylko letnie.
Rozczyn:
30 gramów drożdży pokruszyć, rozrobić w ciepłym mleku (0,5 szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć i mieć konsystencję "gąbki".
Ciasto:
Masło roztopić z mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera.
Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki - dobrze odsączyć.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5x23,5 cm), ułożyć owoce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania "mokrego piasku". Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez około 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.