Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

5.0
(181)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto drożdżowe z truskawkami to wbrew pozorom ciasto, które możecie przygotować w każdym sezonie. Jesienią i zimą można wykorzystać mrożone truskawki, a ciasto będzie równie dobre jak latem!

Z tego przepisu dowiesz się jak po kolei przygotować odpowiedni rozczyn, ciasto oraz kruszonkę. 

Składniki:

Kruszonka:

mąka pszenna 100 gramów
cukier puder 50 gramów
masło 50 gramów

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
masło 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżka
truskawki 500 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier 60 gramów
drożdże świeże 30 g

Porada

Do ciasta świetnie pasują inne owoce: śliwki, jagody, brzoskwinie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami dodatkowo wykończone pyszną kruszonką to pomysł na deser dla całej rodziny. Nie wymaga wielu składników, a smakuje pysznie! Oczywiście do ciasta drożdżowego możecie dodać dowolne owoce. Pamiętajcie również, by przed przygotowaniem ciasta drożdżowego wyjąć z lodówki wszystkie składniki - muszą mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo zalewając drożdże mlekiem, nie może być ono gorące tylko letnie. 

Rozczyn:
30 gramów drożdży pokruszyć, rozrobić w ciepłym mleku (0,5 szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć i mieć konsystencję "gąbki".

Ciasto:
Masło roztopić z mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki - dobrze odsączyć.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5x23,5 cm), ułożyć owoce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania "mokrego piasku". Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez około 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.

Zasmakowało Ci ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką? Masz ochotę na więcej? Wypróbuj inne przepisy na pyszne ciasta!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aneta 10.06.2023 14:53
Czemu e rozczynie nie ma cukru
martani 12.06.2019 10:54
Dlaczego nie widzię składników na ciasto?
Doradca Smaku 13.06.2019 12:06
Nie wiem, dlaczego nie widzisz składników na ciasto. Proszę zrób zrzut z ekranu urządzenia, na którym oglądasz ten przepis i wyślij przez formularz kontaktowy.
Ada-Gaba 06.02.2016 20:20
wygląda smakowicie
adelajda 25.08.2015 15:11
moje ulubione ciasto
Jadwiga/Jaga85 25.08.2015 15:02
Pyszne ciasto!
Adamorek 25.08.2015 14:18
ciasto jak marzenie
Mniam 25.08.2015 11:42
Takie ciasto z chęcią bym zjadła do kawy -pyszne jest.
gosia56 25.08.2015 11:15
pyszne ciasto;)
Krystyna32 25.08.2015 11:06
apetyczne ciasto
Zdzisław 25.08.2015 10:57
takie słodkości lubię
dollce 25.08.2015 10:20
wygląda smakowicie ;)
Konczi 25.08.2015 10:13
lubię takie ciacha :) Pyszne są :)
VioletoweKucharzenie 25.08.2015 10:05
Bardzo pyszne ciacho:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak