Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i truskawkami

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kakaowy biszkopt został przełożony kremem z białą czekoladą i musem truskawkowym. Ciasto zostało udekorowane truskawkami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem:

  • bita śmietana w proszku

    1 sztuka
  • biała czekolada

    5 dag
  • mleko

    125 mililitrów
  • truskawki

    10 dag

Dodatkowo:

  • truskawki

    15 sztuk
  • kolorowa posypka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cmx35 cm.
6. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Odstawiamy do ostudzenia.
7. Biszkopt kroimy na paski równej długości.
8. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
9. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus.
10. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy stopniowo trzy łyżki musu wcześniej przetartego przez sitko przy tym ubijając.
11. Stopniowo wlewamy czekoladę (musi być ona letnia, nie może być gorąca, ale też nie może być zbyt zimna) przy tym ubijając.
12. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki. Przykładamy drugi pasek biszkoptu i na wierzch również wyciskamy rozetki.
13. Dekorujemy truskawkami i posypką.
14. Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat