Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.
Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.
Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Szpinak rozmrozić i odsączyć na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika, na około godz. Piec w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta około 0,5 cm.
Rabarbar umyć i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do ostygnięcia.
Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Połowę śmietanki – 400 ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.
Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem jak wyżej. Wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. Wierzch ciasta można udekorować wedle własnej inwencji twórczej, możesz ułożyć świeże truskawki i borówki itp.