Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto szpinakowe piekłam już w różnych odsłonach, za każdym razem wychodziło super i tym razem miałam nosa :-) Mus rabarbarowy z kremem truskawkowym to był strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaku, a nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawka grają w jednej drużynie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na blaszkę 25x36 cm:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • jajka duże

    5 szt.
  • cukier

    1.5 szklanki
  • szpinak mrożony

    400 g

Krem:

  • śmietanka kremowa

    800 mililitrów
  • serek mascarpone

    500 g
  • truskawki świeże

    500 g
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • cukier puder

    1 łyżka

Mus z rabarbaru:

  • rabarbar

    1 kg
  • cukier

    5 łyżek
  • woda

    5 łyżek
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

Krok 1 - Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym. foto

Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!

Szpinak rozmrozić i odsączyć na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Cały czas miksować, wrzucić szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika, na około godz. Piec w temp. 170 C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta ok. 0,5 cm.

Krok 2 - Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym. foto
Rabarbar umyć i pokroić w plasterki i przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym. foto

Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok.

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Połowę śmietanki – 400 ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.

Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki.

Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem j. w. wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. Wierzch ciasta można udekorować wedle własnej inwencji twórczej, możesz ułożyć świeże truskawki i borówki itp.

SlodkoSlodka83
Ciasto szybko znika...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 4 tygodnie temu
Rewelacyjne ciacho i pięknie się prezentuje :)
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Zgadzam się i najbardziej intryguje mnie połączenie truskawek i rabarbaru. Koniecznie trzeba wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat