Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto szpinakowe piekłam już w różnych odsłonach, za każdym razem wychodziło super i tym razem miałam nosa. :) Mus rabarbarowy z kremem truskawkowym to był strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaku, a nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawka grają w jednej drużynie.

Składniki:

Ciasto na blaszkę 25x36 cm:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
jajka duże 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
szpinak mrożony 400 gramów
olej 1 szklanka

Krem:

śmietanka kremowa 800 mililitrów
serek mascarpone 500 gramów
truskawki świeże 500 gramów
cukier 2 łyżki
galaretka truskawkowa 2 opakowania
cukier puder 1 łyżka

Mus z rabarbaru:

rabarbar 1 kilogram
cukier 5 łyżek
woda 5 łyżek
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym.

1

Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Szpinak rozmrozić i odsączyć na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika, na około godz. Piec w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta około 0,5 cm.

Krok 1 - Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym. foto
2

Rabarbar umyć i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do ostygnięcia.

Krok 2 - Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym. foto
3

Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier, wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok.

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Połowę śmietanki – 400 ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.

Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki.

Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem jak wyżej. Wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. Wierzch ciasta można udekorować wedle własnej inwencji twórczej, możesz ułożyć świeże truskawki i borówki itp.

Krok 3 - Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i kremem truskawkowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.05.2020 11:36
Rewelacyjne ciacho i pięknie się prezentuje :)
Doradca Smaku 05.05.2020 14:16
Zgadzam się i najbardziej intryguje mnie połączenie truskawek i rabarbaru. Koniecznie trzeba wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak