Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy, naturalny dżem truskawkowy

5.0
(106)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domowy dżem truskawkowy, dzięki któremu zatrzymasz smak lata na dłużej! Doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków jak i do posmarowania pieczywa czy naleśników. Ten dżem z truskawek jest pyszny i naturalny.

 

Składniki:

truskawki 2,5 kilogramy
cukier 750 gramów
limonka 1 sztuka

Porada

Proces pasteryzacji można pominąć, jednak jeśli dodajemy mniej cukru, warto słoiki dodatkowo zakonserwować, dzięki temu będziemy mieć pewność, że dłużej przetrwają. Słoiki można także pasteryzować w piekarniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy, naturalny dżem truskawkowy

To najlepszy dżem truskawkowy? Jest taki przepis! Ten dżem najlepiej zrobić z truskawek z ogródka, z dodatkiem soku z limonki lub cytryny. 

1. Truskawki przebrać, umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości. Niewielką ilość truskawek lekko rozgnieść tłuczkiem.

2. Wszystkie truskawki umieścić w garnku z grubym dnem (na 2,5 kg owoców odpowiedni będzie garnek o pojemności ok. 5 litrów), zasypać cukrem i dodać sok z limonki lub cytryny. Truskawki zagotować na większym ogniu, przemieszać i gotować na bardzo małym gazie przez ok. 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania, należy pilnować, aby dżem nie przypalił się, mieszając częściej.

3. Po ok. 3 godzinach zrobić test z talerzykiem. Wylać kroplę dżemu na schłodzony (w zamrażalce) talerzyk, jeśli dżem zastygnie, jest gotowy. Gorący dżem przelać do wymytych i wyparzonych słoików i od razu dobrze zakręcić.

4. Słoiki z dżemem pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczką (tak, aby słoiki się nie stykały), przez ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągnąć na ściereczkę i obrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Jak pasteryzować? Zobacz nasze 3 sposoby.

Dżem truskawkowy to ulubiony dżem dzieciaków i są na jego zrobienie różne przepisy. Warto go zrobić, bo domowy dżem truskawkowy to smak lata, po który z przyjemnością sięgamy zimą. Wykorzystasz go do kanapek, naleśników, gofrów i innych deserów. Czy wiesz, że dżem truskawkowy możesz wzbogacić szczyptą kardamonu, ziarenkami wanilii lub szczyptą świeżo zmielonego pieprzy kolorowego? 

Pamiętajcie, aby przed przełożeniem dżemu truskawkowego,  wyparzyć słoiki i pokrywki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rajstopy 06.07.2023 01:35
a moge zrobic sb czekoladowy dzem np?
Doradca Smaku 06.07.2023 15:58
Tak, ale polecam inny przepis na dżem/powidła z czekoladą: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-czekosliwka-czyli-powidla-czekoladowo-sliwkowe-407740
Karolina 15.06.2023 10:55
Witam , czym mogę zastąpić cukier bądź dać go mniej ?
Doradca Smaku 19.06.2023 15:43
Można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrolem. Jeszcze innym sposobem jest jangnizowanie, czyli duszenie owoców we własnych sokach. Zamiast cukru stosujemy wówczas sól, która sprawia, że owoce puszczają sok i wydobywają swoją słodycz.
Natalia 06.06.2023 16:37
Co moze byc zamiast limonki? Cytryna?
Doradca Smaku 07.06.2023 08:03
Tak, cytryna będzie w sam raz :)
Aga 05.06.2023 21:53
ile wychodzi małych sloikow takie proporcje jak w przepisie?
Doradca Smaku 06.06.2023 09:46
Aga, zgodnie z tymi proporcjami powinno wyjść 9 słoiczków o pojemności 200 ml.
Ola1984 15.07.2017 16:20
:) Idealny dodatek do śniadań i naleśników.
Ola1984 15.07.2017 16:19
Katrzynka swoje przetwory są najlepsze :)
Ola1984 15.07.2017 16:19
Zgadza się, wiemy co jemy ;)
gosia56 15.07.2017 12:36
pyszny bo domowy;)
katarzynka455 15.07.2017 12:28
pyszny.. też robię taki domowy:)
SzczyptaChili 15.07.2017 11:22
Zgadzam się , najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak