Truskawkowo - malinowy sernik na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Deser idealny na upalne dni, przygotowany na bazie sezonowych owoców, pyszny, lekki jak chmurka, puszysty i delikatny. Truskawkowo - malinowy sernik na zimno z mascarpone na pełnoziarnistym spodzie z musli crunchy. Sernik cudownie rozpieści nasze kubki smakowe i doda zdrowej energii :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD:

  • crunchy

    150 gramów
  • masło

    70 gramów

SERNIK NA ZIMNO:

  • truskawki świeże

    300 gramów
  • maliny świeże

    200 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    1 szklanka
  • śmietanka 30%

    1 szklanka
  • ksylitol

    5 łyżek
  • miód

    0.3 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2.5 łyżki

DODATKI:

  • bita śmietana

    8 łyżek
  • maliny świeże

    1 garść
  • truskawki świeże

    1 garść
  • mięta

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. SPÓD CRUNCHY. Masło rozpuszczamy w rondelku i delikatnie studzimy. Musli crunchy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy masło i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na spód okrągłej blaszki o średnicy 20 cm*, wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

* Możemy użyć formy o mniejszej średnicy, wtedy sernik będzie wyższy.

KROK 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki i maliny miksujemy na gładki mus razem z sokiem z cytryny, ksylitolem* i miodem malinowym**. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (Ale uwaga! Nie dopuszczamy do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące). Do musu dodajemy serek mascarpone, a następnie rozpuszczoną żelatynę - powoli miksujemy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy owocowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki***.

* Można użyć też erytolu, ale wtedy należy dodać go odrobinę więcej.

**Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości owoców.

*** Mój sernik tężał około 3 godzin

KROK 3. DEKORACJA. Po odpowiednim stężeniu sernika dekorujemy jego wierzch bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Na górę możemy ułożyć także inne owoce, orzechy oraz ulubione dodatki.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat