Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z truskawkami i żurawiną
Rozczyn:
Do bardzo ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Kruszonka:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy zimne masło. Dłońmi rozcieramy masło, aż mąka połączy się masłem i cukrem, i powstaną grudki naszej kruszonki.
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i dodajemy wszystkie składniki (w tym rozpuszczone masło) wraz z zaczynem. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 10-12 części. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią i smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Następnie układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut.
Dekoracja:
Na upieczone drożdżówki wykładamy żurawinę klasyczną Smak, dodatkowo świeże truskawki i listki mięty. Smacznego!