Drożdżówka z truskawkami i żurawiną

Drożdżówka z truskawkami i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jak pachnie lato? Świeżymi owocami, miętą zerwaną w przydomowym ogródku i... drożdżówką prosto z pieca! To smak dzieciństwa, do którego chce się wracać. Wypróbujcie prosty przepis na domową drożdżówkę z truskawkami i dodatkiem żurawiny klasycznej Smak. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • drożdże świeże

    25 gramów
  • mleko

    125 mililitrów
  • masło

    50 gramów
  • mąka pszenna

    250 gramów
  • cukier

    50 gramów
  • jaja

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta

Kruszonka

  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • masło zimne

    30 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka

Do posmarowania

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    3 łyżki

Dodatki

  • truskawki

    500 gramów
  • mięta

    1 garść
  • Żurawina klasyczna Smak

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozczyn:

Do bardzo ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

 

Kruszonka:

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy zimne masło. Dłońmi rozcieramy masło, aż mąka połączy się masłem i cukrem, i powstaną grudki naszej kruszonki.

 

Ciasto:

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i dodajemy wszystkie składniki (w tym rozpuszczone masło) wraz z zaczynem. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 10-12 części. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią i smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Następnie układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 20 minut.

 

Dekoracja:

Na upieczone drożdżówki wykładamy żurawinę klasyczną Smak, dodatkowo świeże truskawki i listki mięty. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat