Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina truskawkowa bez cukru

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na lekką i pyszną frużelinę truskawkową bez dodatku cukru. Frużelina jest wspaniałym dodatkiem do rozmaitych deserów, jogurtów, ciast, naleśników oraz pieczywa. Ta wersja jest niskokaloryczna, przygotowana na bazie zdrowego słodzika (erytrytolu), dzięki czemu jest idealna dla osób na diecie.

Składniki:

SKŁADNIKI

truskawki świeże 1 kilogram
erytrytol 260 gramów
woda 0.5 szklanki
sok z cytryny 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Porada

Dodatek soku z cytryny pozwala zachować truskawkom swój piękny kolor. Pamiętajmy, aby truskawek nie gotować zbyt długo. W przeciwnym razie owoce się rozpadną, a zależy nam na ich kawałkach w żelu.

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa bez cukru

Przepis na frużelinę truskawkową bez cukru. Zamiast cukru używamy erytrytolu. Aby frużelina miała odpowiednią gęstość i lepkość dodajemy żelatynę (możesz ją zastąpić płatkami agar - roślinnym odpowiednikiem żelatyny). 

KROK 1. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Większe sztuki kroimy na kawałki, a malutkie możemy zostawić w całości. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy je erytrytolem* i pozostawiamy na około 30 minut, aby puściły sok. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

* ilość słodzika dopasujmy do upodobań smakowych

KROK 2. Po tym czasie, dodajemy do truskawek sok wyciśnięty z małej cytryny i zagotowujemy. Całość gotujemy około 2 minut. Następnie dodajemy mąkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody, ponownie zagotowujemy i mieszając gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.

KROK 3. Na koniec możemy dodać żelatynę, która sprawi, że frużelina będzie "błyszcząca". Żelatyny nie gotujemy (aby nie straciła właściwości żelujących). Po ściągnięciu garnka z palnika wystarczy dodać napęczniałą żelatynę do gorącej frużeliny i dokładnie wymieszać*.

* w wersji wege dodatek żelatyny można pominąć

KROK 4. Gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Możemy ją także pasteryzować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak