Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa bez cukru
Przepis na frużelinę truskawkową bez cukru. Zamiast cukru używamy erytrytolu. Aby frużelina miała odpowiednią gęstość i lepkość dodajemy żelatynę (możesz ją zastąpić płatkami agar - roślinnym odpowiednikiem żelatyny).
KROK 1. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Większe sztuki kroimy na kawałki, a malutkie możemy zostawić w całości. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy je erytrytolem* i pozostawiamy na około 30 minut, aby puściły sok. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
* ilość słodzika dopasujmy do upodobań smakowych
KROK 2. Po tym czasie, dodajemy do truskawek sok wyciśnięty z małej cytryny i zagotowujemy. Całość gotujemy około 2 minut. Następnie dodajemy mąkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody, ponownie zagotowujemy i mieszając gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.
KROK 3. Na koniec możemy dodać żelatynę, która sprawi, że frużelina będzie "błyszcząca". Żelatyny nie gotujemy (aby nie straciła właściwości żelujących). Po ściągnięciu garnka z palnika wystarczy dodać napęczniałą żelatynę do gorącej frużeliny i dokładnie wymieszać*.
* w wersji wege dodatek żelatyny można pominąć
KROK 4. Gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Możemy ją także pasteryzować.