Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie

Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód owsiano- sezamowy:

  • ziarna sezamu

    30 gramów
  • płatki owsiane

    100 gramów
  • słonecznik ziarna

    30 gramów
  • kakao

    1 łyżeczka
  • daktyle

    5 sztuk
  • miód gryczany

    3 łyżki

Masa malinowo-truskawkowa:

  • serek kanapkowy biały

    4 opakowania
  • maliny świeże

    200 gramów
  • truskawki

    100 gramów
  • orzechy nerkowca

    100 gramów
  • wanilia laski

    1 sztuka
  • ksylitol

    3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 sztuka

Dekoracja:

  • maliny świeże

    kilka sztuk
  • truskawki

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie

Daktyle moczymy w odrobinie wody i podgrzewamy je na małym ogniu. Płatki owsiane, uprażony sezam oraz ziarna słonecznika mieszamy i wlewamy do nich miód. Następnie dodajemy daktyle i wyrabiamy wszystko na gładką masę (najlepiej wyrabiać ją rękami). W razie potrzeby należy dodać więcej miodu. Nasze ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla bezpieczeństwa możemy posmarować papier odrobiną oleju kokosowego. Wstawiamy spód na ok. 4 godziny do lodówki. Maliny i truskawki podgrzewamy na patelni z odrobiną wody, dodając do nich wanilię oraz sok z cytryny oraz ksylitol. Podgrzewamy, aż owoce uzyskają gęstą konsystencję. Studzimy. Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę, stopniowo dodając serki i owoce. Masa powinna być bardzo gęsta i kremowa. Smarujemy schłodzony spód masą malinową, następnie wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami i odrobiną czekolady.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 10.10.2017 17:27
po prostu pychotka :)
jejkuchnia 10.10.2017 16:28
Piękny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat