Przepis i sposób przygotowania na: Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie
Daktyle moczymy w odrobinie wody i podgrzewamy je na małym ogniu. Płatki owsiane, uprażony sezam oraz ziarna słonecznika mieszamy i wlewamy do nich miód. Następnie dodajemy daktyle i wyrabiamy wszystko na gładką masę (najlepiej wyrabiać ją rękami). W razie potrzeby należy dodać więcej miodu. Nasze ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla bezpieczeństwa możemy posmarować papier odrobiną oleju kokosowego. Wstawiamy spód na ok. 4 godziny do lodówki. Maliny i truskawki podgrzewamy na patelni z odrobiną wody, dodając do nich wanilię oraz sok z cytryny oraz ksylitol. Podgrzewamy, aż owoce uzyskają gęstą konsystencję. Studzimy. Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę, stopniowo dodając serki i owoce. Masa powinna być bardzo gęsta i kremowa. Smarujemy schłodzony spód masą malinową, następnie wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami i odrobiną czekolady.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM