Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód owsiano- sezamowy:
-
ziarna sezamu
30 gramów -
płatki owsiane
100 gramów -
słonecznik ziarna
30 gramów -
kakao
1 łyżeczka -
daktyle
5 sztuk -
miód gryczany
3 łyżki
Masa malinowo-truskawkowa:
-
serek kanapkowy biały
4 opakowania -
maliny świeże
200 gramów -
truskawki
100 gramów -
orzechy nerkowca
100 gramów -
wanilia laski
1 sztuka -
ksylitol
3 łyżeczki -
sok z cytryny
1 sztuka
Dekoracja:
-
maliny świeże
kilka sztuk -
truskawki
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Malinowo-truskawkowy deser na owsiano- sezamowym spodzie
Daktyle moczymy w odrobinie wody i podgrzewamy je na małym ogniu. Płatki owsiane, uprażony sezam oraz ziarna słonecznika mieszamy i wlewamy do nich miód. Następnie dodajemy daktyle i wyrabiamy wszystko na gładką masę (najlepiej wyrabiać ją rękami). W razie potrzeby należy dodać więcej miodu. Nasze ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla bezpieczeństwa możemy posmarować papier odrobiną oleju kokosowego. Wstawiamy spód na ok. 4 godziny do lodówki. Maliny i truskawki podgrzewamy na patelni z odrobiną wody, dodając do nich wanilię oraz sok z cytryny oraz ksylitol. Podgrzewamy, aż owoce uzyskają gęstą konsystencję. Studzimy. Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę, stopniowo dodając serki i owoce. Masa powinna być bardzo gęsta i kremowa. Smarujemy schłodzony spód masą malinową, następnie wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami i odrobiną czekolady.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (2)