Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym

Knedle z truskawkami i sosem śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • mąka

    2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • truskawki

    300 g
  • śmietana 18 proc

    0,5 szkl
  • cukier

    1,5 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę, a następnie przeciskam przez praskę.
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki.
3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz.
4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

03.12.2017 19:41
uwielbiam!aż zrobiłam się głodna:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat