Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy deser na zimno, DS XIX odc. 6
Przepis na waniliowy deser na zimno, w którym serek waniliowy cudownie łączy się z bitą śmietaną oraz truskawkami. Mus z podsmażonych w garnku owoców zachwyca słodkim smakiem m.in. dzięki doprawieniu go anyżem. Deser zdobią także podsmażone na patelni migdały.
Po podany w pucharkach na lody przysmak chętnie sięgną zarówno dzieci jak i dorośli.
Opis przygotowania
Truskawki obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier ze skórką PRYMAT. Mieszamy i gotujemy na niskiej mocy. Przyprawiamy anyżem Prymat.
Gotujemy aż powstanie truskawkowy mus. Pozostawiamy do ostudzenia.
Do miski wkładamy serek waniliowy. Ścieramy skórkę z pomarańczy (wcześniej należy ją wyparzyć we wrzątku, aby nie uwolniła goryczki). Dokładnie mieszamy i doprawiamy cynamonem Prymat. Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietankę dodajemy do serka. Łączymy i sprawdzamy konsystencję i smak (w razie potrzeby doprawiamy).
Gotową masę przekładamy do pucharków na lody. Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Na suchej patelni prażymy migdały. Desery wyjmujemy z lodówki. Truskawki wykładamy na wierzch i posypujemy migdałami. Dekorujemy listkiem świeżej mięty.