Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na lody:
-
żółtko jajek
3 sztuki -
cukier brązowy
220 gramów -
śmietanka 30%
200 mililitrów -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
2 łyżki -
truskawki
150 gramów -
sok jabłkowy
60 mililitrów -
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
listki mięty
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Domowe lody truskawkowe
Część cukru (140g) ucieramy z żółtkami, do śmietanki dodajemy cukier ze skórką z cytryny, zagotowujemy i łączymy z masą z żółtek dokładnie i szybko mieszając.
Na patelnię wsypujemy 80 g cukru, dodajemy truskawki oraz sok jabłkowy i redukujemy przez 2-3 minuty aż sos będzie gęsty.
Truskawki łączymy ze śmietanką z żółtkami, dodajemy kardamon i całość dokładnie blendujemy.
Masę na lody przekładamy do foremki i mrozimy przez ok. 4 godziny, co 20 minut dokładnie mieszając, aby lody miały gładką konsystencję.
Lody podajemy w wafelku udekorowane listkiem świeżej mięty.
Komentarze (0)