Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Lubicie lody? No pewnie! Nie znam nikogo, kto nie lubi lodów. Jeśli macie ochotę na domowe lody z sezonowych owoców, na przykład truskawek, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie zrobić domowe lody truskawkowe!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na lody:

  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier brązowy

    220 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • truskawki

    150 gramów
  • sok jabłkowy

    60 mililitrów
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • listki mięty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowe lody truskawkowe

Część cukru (140g) ucieramy z żółtkami, do śmietanki dodajemy cukier ze skórką z cytryny, zagotowujemy i łączymy z masą z żółtek dokładnie i szybko mieszając.

Na patelnię wsypujemy 80 g cukru, dodajemy truskawki oraz sok jabłkowy i redukujemy przez 2-3 minuty aż sos będzie gęsty.

Truskawki łączymy ze śmietanką z żółtkami, dodajemy kardamon i całość dokładnie blendujemy.

Masę na lody przekładamy do foremki i mrozimy przez ok. 4 godziny, co 20 minut dokładnie mieszając, aby lody miały gładką konsystencję.

Lody podajemy w wafelku udekorowane listkiem świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat