odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Racuchy na maślance z truskawkami, odc. 29

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pomysł na słodkie śniadanie pełne owocowych smaków. Wypróbujcie ten słodki przepis od Doradcy Smaku. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Racuchy

  • jajko

    2 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • maślanka

    1 szklanka
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Serek

  • serek śmietankowy naturalny

    135 gramów
  • miód

    1 łyżeczka
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka

Dekoracja

  • truskawki świeże

    5 sztuk
  • winogrona zielone

    1 garść
  • borówki

    1 garść
  • mięta

    kilka liści
  • cukier puder

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Racuchy:

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sodę, mąkę i maślankę. Miksujemy składniki. Ciasto na racuchy musi być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli po zmiksowaniu będzie zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i miksujemy jeszcze chwilę.

2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Delikatnie nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron.

3. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzane masło klarowane i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

 

Serek:

1. Serek przekładamy do miski. Dodajemy miód, cukier z wanilią i mieszamy łyżką.

 

Sposób podania:

Truskawki kroimy na ćwiartki, winogrona w połówki. Racuchy rozkładamy na talerzu. Na środek wykładamy serek. Dekorujemy owocami, posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

Doradca Smaku
Jeśli mamy ochotę na waniliowe racuchy i serek z aromatem cytryny, możemy zamienić składniki – do racuchów dodać cukier z wanilią, a do serka cukier ze skórką cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat