Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Racuchy na maślance z truskawkami, odc. 29

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(180)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pomysł na słodkie śniadanie pełne owocowych smaków. Wypróbujcie ten słodki przepis od Doradcy Smaku. 

Składniki:

Racuchy

jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
maślanka 1 szklanka
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
masło klarowane 2 łyżki

Serek

serek śmietankowy naturalny 135 gramów
miód 1 łyżeczka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Dekoracja

truskawki świeże 5 sztuk
winogrona zielone 1 garść
borówki 1 garść
mięta kilka liści
cukier puder 1 szczypta

Porada

Jeśli mamy ochotę na waniliowe racuchy i serek z aromatem cytryny, możemy zamienić składniki – do racuchów dodać cukier z wanilią, a do serka cukier ze skórką cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Racuchy na maślance z truskawkami, odc. 29

Racuchy:

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sodę, mąkę i maślankę. Miksujemy składniki. Ciasto na racuchy musi być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli po zmiksowaniu będzie zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i miksujemy jeszcze chwilę.

2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Delikatnie nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Serek:

1. Serek przekładamy do miski. Dodajemy miód, cukier z wanilią i mieszamy łyżką.

Sposób podania:

Truskawki kroimy na ćwiartki, winogrona w połówki. Racuchy rozkładamy na talerzu. Na środek wykładamy serek. Dekorujemy owocami, posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak