Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Racuchy na maślance z truskawkami, odc. 29
Racuchy:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sodę, mąkę i maślankę. Miksujemy składniki. Ciasto na racuchy musi być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli po zmiksowaniu będzie zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i miksujemy jeszcze chwilę.
2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Delikatnie nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Serek:
1. Serek przekładamy do miski. Dodajemy miód, cukier z wanilią i mieszamy łyżką.
Sposób podania:
Truskawki kroimy na ćwiartki, winogrona w połówki. Racuchy rozkładamy na talerzu. Na środek wykładamy serek. Dekorujemy owocami, posypujemy lekko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.