Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe z truskawkami

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pierogi leniwe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne. W tym przepisie podane są z sezonowymi owocami - truskawkami z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Spróbujcie, jakie są smaczne!

 

 

 

Składniki:

Na pierogi:

żółtko jajek 1 sztuka
białko 1 sztuka
sól szczypta
mąka 100 gramów
twaróg półtłusty 250 gramów
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cukier 30 gramów

Na sos:

truskawki 150 gramów
cukier 80 gramów
sok jabłkowy 80 mililitrów
Kardamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
masło 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 2 łyżeczki
listki mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe z truskawkami

Białko solimy i ubijamy na sztywno. Twaróg przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy żółtko, mąkę, cukier oraz ubite białka i całość delikatnie oraz dokładnie mieszamy.

Z wymieszanego ciasta formujemy cienki wałek i wycinamy kluski, które gotujemy przez 3-4 minuty. W międzyczasie na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło oraz połówki truskawek. Gdy masło się rozpuści, dodajemy sok jabłkowy oraz kardamon. Całość dokładnie mieszamy i redukujemy przez 2-3 minuty, aż sos będzie gęsty. Do zredukowanego sosu dodajemy pierogi, mieszamy i podajemy z kwaśną śmietaną oraz świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak