Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na pierogi:
-
żółtko jajek
1 sztuka -
białko
1 sztuka -
sól
szczypta -
mąka
100 gramów -
twaróg półtłusty
250 gramów -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
cukier
30 gramów
Na sos:
-
truskawki
150 gramów -
cukier
80 gramów -
sok jabłkowy
80 mililitrów -
Kardamon mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
masło
1 łyżka -
śmietana 18-procentowa
2 łyżeczki -
listki mięty
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Pierogi leniwe z truskawkami
Białko solimy i ubijamy na sztywno. Twaróg przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy żółtko, mąkę, cukier oraz ubite białka i całość delikatnie oraz dokładnie mieszamy.
Z wymieszanego ciasta formujemy cienki wałek i wycinamy kluski, które gotujemy przez 3-4 minuty. W międzyczasie na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło oraz połówki truskawek. Gdy masło się rozpuści, dodajemy sok jabłkowy oraz kardamon. Całość dokładnie mieszamy i redukujemy przez 2-3 minuty, aż sos będzie gęsty. Do zredukowanego sosu dodajemy pierogi, mieszamy i podajemy z kwaśną śmietaną oraz świeżą miętą.
Komentarze (0)