Pierogi leniwe z truskawkami

Pierogi leniwe z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pierogi leniwe to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne. W tym przepisie podane są z sezonowymi owocami - truskawkami z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Spróbujcie, jakie są smaczne!

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pierogi:

  • żółtko

    1 sztuka
  • białko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • mąka

    100 gramów
  • twaróg półtłusty

    250 gramów
  • cukier z cynamonem

    2 łyżeczki
  • cukier

    30 gramów

Na sos:

  • truskawki

    150 gramów
  • cukier

    80 gramów
  • sok jabłkowy

    80 mililitrów
  • kardamon mielony

    1/3 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżeczki
  • listki mięty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białko solimy i ubijamy na sztywno. Twaróg przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy żółtko, mąkę, cukier oraz ubite białka i całość delikatnie oraz dokładnie mieszamy.

Z wymieszanego ciasta formujemy cienki wałek i wycinamy kluski, które gotujemy przez 3-4 minuty. W międzyczasie na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło oraz połówki truskawek. Gdy masło się rozpuści, dodajemy sok jabłkowy oraz kardamon. Całość dokładnie mieszamy i redukujemy przez 2-3 minuty, aż sos będzie gęsty. Do zredukowanego sosu dodajemy pierogi, mieszamy i podajemy z kwaśną śmietaną oraz świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat